Liander steekt miljoenen in Fries stroomnet & jongen in kritieke toestand na onwelwording in zwembad Bolsward | nieuws uit Friesland van 1 november

[ad_1]

Liander investeert de komende drie jaar 534 miljoen euro in Fryslân. Het geld is nodig om het elektriciteitsnet in de provincie aanzienlijk uit te breiden. Dat en meer in ons nieuwsoverzicht van vandaag.

De netbeheerder moet er hard voor werken om het tempo van de energietransitie bij te houden . Door de snelle elektrificatie van de samenleving is het elektriciteitsnet in de hele provincie overvol. Ongeveer één op de vijf onderstations heeft geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen. Nog krapper is het als het om het terugleveren van stroom gaat: één op de drie stations heeft daar geen ruimte meer voor.

Jongen (9) in kritieke toestand nadat hij zich onwel voelde in zwembad Vitaloo in Bolsward

Een negenjarige jongen uit Bolsward verkeert in kritieke toestand in het UMCG, nadat hij onwel werd tijdens een zwemles in zwembad Vitaloo in Bolsward. Dat heeft de gemeente Súdwest-Fryslân bekendgemaakt.

De hulpdiensten kregen dinsdag aan het eind van de middag een melding van een medische noodsituatie in het Vitaloo-zwembad, dat sinds 2021 in beheer is bij de gemeente. De jongen is per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Oud-wielrenner Pieter Weening wordt vrijgelaten na een vechtpartij tijdens kerstavond

Oud-wielrenner Pieter Weening is woensdagmiddag voor de rechtbank in Leeuwarden gedaagd vrijgesproken van bedreiging en mishandeling van zijn inmiddels ex-schoonfamilie. Volgens de rechtbank is het lastig vast te stellen wie wat wanneer heeft gedaan.

“Onzekerheid over de gang van zaken in verband met onduidelijke verklaringen”, zegt de rechtbank over de gevechten om het kerstdiner dat op eerste kerstdag 2021 plaatsvond bij de familie Weening in Kootstertille. De emoties laaiden zo hoog op dat Weening en zijn inmiddels ex-zwager ruzie kregen.

Lichtshow ‘Spark’ drie dagen lang te zien in Leeuwarden: ‘Het is een soort fietser’

Duurzaam vuurwerk, zonder vervuiling en vervelende knallende geluiden, kan dat? SPARK, een ‘droomlandschap’ dat de komende dagen in Leeuwarden te zien is, biedt een alternatief: vieren met licht. Schepper Daan Roosegaarde heeft meer in gedachten.

Bilbao, Londen, Madrid, Melbourne, Provence, Jordanië, Auckland, Melbourne, Londen, Leeuwarden… “En dan gaat het door naar Tokio. Dat lijstje klopt helemaal!” Roosegaarde, internationaal actief ontwerper, lichtkunstenaar, designprofessor en meer, is de schepper van VONK. “De eerste vraag vanuit Leeuwarden was: ‘Zijn wij de eersten die het in Nederland hebben?’”

SC Cambuur diep in het rood na een degradatiejaar

SC Cambuur is bezig aan het laatste seizoen dook diep in de rode cijfers en leed een verlies van 1,65 miljoen euro voor het degradatieseizoen 2022-2023. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de club.

Het is pas de tweede keer in dertien jaar dat de club in het rood belandt. Dit keer was het verlies echter veel hoger dan de 395.000 euro over het jaar 2020-2021 (de vorige keer werd er verlies geleden). De club had echter ook de hoogste netto-omzet ooit met 10,86 miljoen euro. Algemeen directeur Ard de Graaf spreekt van een “berekend verlies”.

Cambuur speelt donderdagavond overigens in het bekertoernooi tegen MVV Maastricht. Dit verwacht coach Henk de Jong van die wedstrijd .

Ook in het nieuws:

Aanbevelingen van de redactie:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *