Nederlands gezin moet neef gedwongen achterlaten bij grens Gaza: ‘Stond niet op de lijst’ | Buitenland

[ad_1]

11 Nederlanders bleven stekenEen inwoner van Almere werd donderdag door zijn familie noodgedwongen achtergelaten bij de grensovergang met Egypte. De man stond niet op de lijst van de Palestijnse grensautoriteiten en mocht daarom de grensovergang niet passeren. Het is niet duidelijk waar de Nederlander momenteel verblijft. Waarschijnlijk bleef hij aan de grens wachten op beter nieuws, vertelde zijn familie bezorgd aan deze site.

Het gaat om de familie van Ahmed Hussein (29) uit het Brabantse Best. Eind september stapte hij met vijf familieleden en een neef op het vliegtuig naar Egypte. De jongste zoon Ahmed (29) zou zaterdag 7 oktober in Gaza trouwen en later die maand zijn vrouw uiteindelijk naar Nederland brengen. Zo ver kwam het niet. Uiteraard op de dag van de geplande bruiloft werd het gezin werd wakker met het nieuws dat Hamas en Israël in oorlog waren.

De Nederlanders zaten vast in Gaza. Ze konden de afgelopen dagen niet douchen, hadden geen elektriciteit en konden hun telefoon slechts af en toe opladen bij de moskee op een minuut afstand van waar ze logeerden. “Het gaat heel slecht met ons”, zei Ahmed vanuit de met raketten gebombardeerde regio.

‘Geen idee hoe dit kon gebeuren’

Donderdag kregen ze eindelijk te horen dat ze zichzelf konden redden door naar Egypte over te steken. Ahmed (uit Best), zijn broers Tamer (uit Almere), Wael (uit Gorinchem) en Hussam (uit Uithoorn), hun ouders Mahmoud en Fatma (uit Best) stonden allemaal op de lijst en mochten de grens over. Maar neef Abed (uit Almere) stond niet op de lijst en moest alleen achterblijven. De familie heeft ‘geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren’. De vrouw en kinderen van Abed verblijven momenteel in Nederland en zijn geschokt. Ze hopen dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken er alles aan zal doen om hem zo snel mogelijk uit Gaza te krijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot benadrukt dat er ‘alles aan wordt gedaan’ om Abed en andere achtergebleven Nederlanders op de lijsten te krijgen, zodat zij in aanmerking komen om de grens over te steken. Naast Abed zitten nog zeker tien Nederlanders vast in Gaza. Nederland blijft ‘voortdurend druk uitoefenen op alle partijen’ om ervoor te zorgen dat zij de Gazastrook kunnen verlaten. Maar de minister zegt de verwachtingen te willen temperen. “Wij hebben geen invloed op wanneer mensen, nieuwe Nederlanders, weer de grens over kunnen”, zegt Bruins Slot.

‘Het is te gevaarlijk’

De familie van Hoessein logeerde de afgelopen weken in het huis van een andere broer in Deir al Balah, een stad in centraal Gaza, ongeveer twintig minuten rijden van de grens met Egypte. Voorbij hun deur was het een komen en gaan van mensen met zwaar beladen ezels, op de vlucht voor de Israëlische bombardementen. “Mensen worden steeds vanuit de lucht beschoten. Het is te gevaarlijk”, zei Ahmed over de situatie op de grond.

Volgens de Nederlanders verslechtert de situatie in Gaza snel. De supermarkten zijn open, maar leeg. Het drinkwater is op. Het toilet doorspoelen of douchen is geen optie meer. “We slapen nauwelijks, we zijn erg bang. Er vliegen voortdurend vliegtuigen over. We zijn nu met je aan de telefoon, maar we kunnen binnen vijf minuten dood zijn,’ zei Ahmed.

Reactie van Rutte

Medische begeleiding, voedsel en water zijn beschikbaar voor Nederlanders die de grens van het gebied bereiken, waar volgens internationale organisaties sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas een humanitaire ramp plaatsvindt. Volgens minister Bruins Slot gaat het om een ​​gemengd gezelschap. Onder hen bevinden zich jonge mensen, de oudste is boven de tachtig.

Premier Mark Rutte noemt het ‘zeer goed nieuws dat de eerste Nederlanders en hun directe familieleden Gaza via de grens met Egypte hebben kunnen verlaten’, zei hij op X vanuit Vietnam. Hij is daar op een handelsmissie. Ook spreekt hij zijn dankbaarheid uit voor de hulp uit Egypte en Qatar. Dit laatste land bemiddelde bij de vrijlating van de buitenlanders uit de Palestijnse kuststrook.

400 mensen

In totaal mochten donderdag zo’n vierhonderd mensen de grensovergang Rafah met Egypte passeren. Naast de familie uit Best gaat het ook om de 16-jarige Mohammed uit Doorn. Zijn moeder stierf als gevolg van bomaanslagen in het vluchtelingenkamp Nusairat in het centrum van de Gazastrook. Volgens Palestijnse media zijn deze uitgevoerd door Israël.

Egypte zei eerder op donderdag dat het hielp bij de evacuatie van ongeveer 7.000 buitenlanders uit de Gazastrook, die zwaar wordt gebombardeerd door Israël en waar grote tekorten zijn aan water, voedsel, gezondheidszorg en brandstof. Het is niet meteen duidelijk hoe lang de grens open blijft en hoeveel mensen de grens mogen oversteken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *