Het Feyenoord van Arne Slot maakt indruk, maar krijgt tegen Atlético huiswerk in het vak ‘effectiviteit’

[ad_1]

Ongeveer dertig jaar geleden deed Arne Slot voor het laatst examen. Van de Christelijke Koningsbergerschool in Bergentheim, Overijssels, ging hij naar het VWO op de middelbare school. Daarna deed Slot ‘alleen maar wat hij leuk vond’: voetballen. Het stond ooit in het clubblad van AZ, waar Slot na zijn voetbalcarrière doorbrak als coach.

Deze week dacht de coach van Feyenoord terug aan die oude tijd, want volgens Slot stond donderdagavond weer een lastig examen op het programma. Plaats? De verwarmde Civitas Metropolitano in Madrid. Gedeelte? De Champions League, waar voormalig finalist Atlético Madrid van Diego Simeone wachtte. “Een examen kan heel spannend zijn. Heb ik de stof goed geleerd?”, vroeg Slot zich af op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. “Met andere woorden: kunnen we het Atlético lastig maken? Het is nu tijd om uit te zoeken waar we staan.”

Het beroemde doelpuntenlied van Feyenoord, Gloria Gaynors, klonk twee keer Ik zal het overleven door de Metropolitaan. Het team van Slot is gedeeltelijk geslaagd voor dit voetbalexamen. De Spaanse topclub wist soms niet wat er gebeurde, waardoor veel Rotterdammers keer op keer in het Madrileense strafschopgebied verschenen. Toch heeft Feyenoord ondanks een uitstekende prestatie een harde les geleerd over topvoetbal. Atletico won hoe dan ook met 3-2.

Slot had zijn spelers opgeroepen om in Madrid zoveel mogelijk zichzelf te zijn. Ze hebben die instructie heel goed gevolgd. Feyenoord dicteerde tegen de verwachtingen in en was feller en scherper, wat zich al na zeven minuten uitbetaalde. Timber zette Ueda weg, waarna de bal via een carambole met twee Atlético-spelers in het doel belandde. Het was nu plotseling Simeone die zijn team probeerde te kalmeren.

Feyenoorders protesteren terwijl Antoine Griezmann de 3-2 van teamgenoot Alvaro Morata viert.  Beeld Reuters

Feyenoorders protesteren terwijl Antoine Griezmann de 3-2 van teamgenoot Alvaro Morata viert.Beeld Reuters

Dat scenario moet ook Slot hebben verrast, die zich vooraf openlijk had afgevraagd hoe vaak Feyenoord de bal zou krijgen. Het antwoord: heel vaak. Hij had dit zelf geregeld door de sluwe vos Simeone tactisch af te troeven. Met Ramiz Zerrouki als extra middenvelder, die zijn beste wedstrijd speelde sinds zijn komst naar Rotterdam deze zomer, zorgde Feyenoord voortdurend voor een overschotsituatie.

Feyenoord kan topteams laten zweten

Maar in de examenstof van het topvoetbalhandboek staat ook meedogenloosheid. Balbezit is nooit een vereiste voor de Madrileense vechtmachine om veel te scoren, zo werd donderdag maar weer duidelijk.

De 1-1 van Alvaro Morata – met een vleugje buitenspel – kwam volledig uit de lucht vallen. En nadat David Hancko Feyenoord uit een vrije trap opnieuw op voorsprong had gezet, maakte Antoine Griezmann in blessuretijd opnieuw gelijk. Linksback Quilindschy Hartman liep bij rust hoofdschuddend het veld af. Hoe was Atlético weer ontsnapt, leek hij in zichzelf te mopperen.

Bovendien kwamen de Spaanse doelpunten in fases waarin het oppermachtige Feyenoord de voorsprong tweemaal wist uit te breiden naar 1-3. Extra zuur werden de druiven voor Feyenoord toen Morata direct na rust een blinde voorzet meteen promoveerde naar 3-2. Feyenoord moest voor een goed resultaat zijn beste wedstrijd van het seizoen spelen, dacht Slot vooraf. Hij heeft in ieder geval meer inzicht gekregen in waar Feyenoord staat. Met uiterste concentratie kunnen de Rotterdammers de Europese topteams flink laten zweten.

‘Effectiviteit’ is de examenstof die nog oefening verdient in aanloop naar het volgende Champions League-duel, met Lazio Roma, omdat Feyenoord ook in de tweede helft, zelfs in blessuretijd, meerdere kansen miste. Het grote voordeel is dat Slot de geschorste spits Santiago Giménez terug heeft tegen Lazio, de Mexicaan met een 10 voor het onderwerp ‘afmaken’ op zijn eindrapport.

Lees ook:
De overwinning op Celtic (2-0) laat zien dat het sentiment drastisch is veranderd bij Feyenoord
Feyenoord keerde dinsdagavond na zes jaar terug in de Champions League. De ploeg deed tegen Celtic (2-0) wat ervan verwacht werd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *