Emmen heeft de smaak te pakken en wil na Koningsdag nog meer grote evenementen binnenhengelen. Komt de Tour naar Emmen?

[ad_1]

De gemeente wil meer evenementen met nationale en internationale allure naar Emmen halen. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde begroting.

Burgemeester en wethouders trekken alles uit de kast. De subsidiepotten voor organisatoren van grote evenementen worden flink gevuld en de bestuurders zijn een oud idee aan het afstoffen. Met een superfonds genaamd ‘Emmen op kop 2.0’ wil de gemeente aantrekkelijke organisatoren verleiden om voor de gemeente te kiezen. Er wordt een half miljoen euro in het fonds gestort.

Koningsdag kost 1,5 miljoen euro

Met dat geld hoopt Emmen grote publiekstrekkers met een uniek karakter aan te trekken, zoals de onlangs gehouden EK wielrennen. Dit moet de gemeente een positief imago in de media opleveren.

Voor het hoogtepunt van alle festiviteiten staat de eenmalige subsidie ​​los van het lokale budget: voor de organisatie van Koningsdag volgend jaar is een half miljoen euro begroot. Dat is de lokale bijdrage. Er wordt nu geschat dat het totale bezoek van de familie Oranje 1,5 miljoen euro zal kosten. “Dat is niet zo extravagant als het feest van dit jaar in Rotterdam”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout.

Een onzekere factor is nog steeds de veiligheid van de Oranjes. Van Oosterhout: “Er komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan alles wat met terrorismebestrijding te maken heeft.”

Tour de France

Het spel ‘Emmen aan de leiding’ is geen nieuw idee. Ook in 2013 sponsorde Emmen een half miljoen, van in totaal 1,2 miljoen euro, om jaarlijks minimaal één topevenement naar de gemeente te halen. Zo mikte ze in 2015 op een etappe van de Spaanse wielerronde Vuelta, maar dat mislukte uiteindelijk. Wel werden het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs op de Grote Rietplas en een Nationaal Kampioenschap triatlon in Klazienaveen gewonnen. Cultureel vermaak vond vooral plaats rond de opening van dierentuin Wildlands en het Atlas Theater op het gloednieuwe Raadhuisplein.

Welke evenementen er op het verlanglijstje staan, willen of kunnen de directeuren nog niet zeggen. “Maar een WK wielrennen of de Tour de France komt ooit zeker naar Noord-Nederland. Dan kunnen we er maar beter klaar voor zijn”, zegt Van Oosterhout.

Dweilorkesten en lichtsculpturen

Naast landelijke topsport- en grotere cultuurfestivals neemt ook het budget voor bestaande Emmerfestivals toe. Lokale organisatoren kunnen een beroep doen op het lokale evenementenfonds, dat de komende jaren met 50.000 euro wordt verhoogd naar 400.000 euro. Ondernemers die belasting betalen voor het aanleggen van terrassen bij hun bedrijf hoesten tonnen geld op.

Uit het subsidieregister blijkt dat vorig jaar 33 organisaties succesvol een aanvraag hebben ingediend voor dit fonds, variërend van 500 euro voor een dweilorkestfestival tot 25.000 euro voor het lichtsculpturenfestival China Lights. Opvallend is dat dat festival volgend jaar volgens de organisatoren niet terugkeert naar Emmen, mede door onvoldoende steun vanuit het gemeentehuis.

Gigantisch scherm en dranghekken

Wat in Emmen een vervolg krijgt is het bevrijdingsfestival. Met tienduizend bezoekers, goede bierverkoop en een voor ieder wat wilsprogramma kijkt de gemeente tevreden terug op de eerste editie dit voorjaar. De organisatie kan zich verheugen op een structurele subsidie ​​van 25.000 euro.

Met een gloednieuw gigascherm (€ 145.000,-) in het Atlas Theater en extra geld voor dranghekken, verkeersregelaars en andere extra middelen bij sportevenementen (€ 45.000,-) maakt Emmen haar ambitie voor meer entertainment niet geheim. Ook houdt de gemeente rekening met extra inkomsten van 50.000 euro toeristenbelasting voor verblijfsgasten.

De politie is druk bezig

Burgemeester Eric van Oosterhout wees in de vorige begroting op een bomvolle evenementenkalender en waarschuwde voor te veel nieuwe festivals. De agenda van de gemeente staat al vol met ongeveer vierhonderd evenementen, die een zware druk legden op de politie-inzet.

Botst dat niet met deze flirt met grote evenementen? “Nee”, zegt Van Oosterhout. “De capaciteit van de politie in deze regio is nog steeds zorgelijk. We hebben nu de afspraak dat we in november alle evenementen in Emmen op de kalender zetten, zodat de politie deze kan plannen. Daar moeten we niet te veel doorheen fietsen. Maar veel festivals doen het vooral met eigen beveiliging, zoals komend weekend het Mega Piratenfestijn in Klazienaveen.”

Wat wil Emmen nog meer?

Het gemeentehuis blijft voorlopig op zaterdag open. Volgens de gemeente is het experiment met langere openingstijden succesvol geweest en wordt daarom voortgezet. Bijkomende kosten: 95.000 euro.

Emmen wil de meest hardnekkige criminaliteit aanpakken met zogenaamde interventieteams. Fanatieke onruststokers en bedrijven die vaak in de fout gaan, moeten eerder worden geïdentificeerd en sneller worden gepakt.

Met de Angelslo Academie jongeren uit deze wijk Emmer moeten betere kansen krijgen op een goede toekomst. Inspiratie voor de aanpak komt uit IJsland en de wijk Presikhaaf in Arnhem.

Het verouderde Neptunusbad in Klazienaveen, één van de drie overdekte zwembaden in de gemeente, krijgt een flinke make-over. Het vorige budget van 5 miljoen euro bleek veel te laag en wordt met 3,6 miljoen euro verhoogd. De gemeente hoopt volgend jaar met de werkzaamheden aan het zwembad te kunnen beginnen.

De gemeente gaat wederom zelf speeltuinen en sportterreinen aanleggen en bekostigen. Tot nu toe gebeurt dit in samenwerking met lokale dorpsbesturen. Emmen wil meer joggingroutes en sportplekken voor gehandicapten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *