[ad_1]
Mag de gemeente een boete uitdelen aan een bewoner op basis van beelden gemaakt door de deurbelcamera van de buren? Over deze kwestie zal de Raad van State zich binnenkort moeten buigen. In de zaak, die draait om het muilkorven van een hond in het Brabantse Boxtel, luidt het antwoord momenteel nee, maar is de gemeente in beroep gegaan.
De Raad van State bevestigt dat het beroep is ontvangen en hoopt begin volgend jaar uitspraak te doen in de zaak. Die uitspraak heeft ‘potentieel verstrekkende gevolgen’, zeggen juristen. Alleen al de politie beschikt over honderdduizenden camera’s van particulieren en bedrijven. De politie gebruikt dit om misdaden op te lossen.
Herdershond
Het gaat hier niet om een misdrijf, maar om een Kaukasische herdershond, die in 2021 zijn tanden in een vrouw zet. Dat incident heeft grote gevolgen: de hond moet voortaan buiten een muilkorf dragen en mag niet meer naar buiten. loslopen, beveelt de gemeente Boxtel. Als een boa een paar maanden later ziet dat de eigenaar van de hond zich niet aan het bevel houdt, komt er een boete bij: 500 euro per keer dat de eigenaar een fout maakt.
Toch gaat het opnieuw drie keer mis. Tweemaal ontvangt de gemeente camerabeelden van iemand uit de buurt waarop te zien is dat de hond zonder muilkorf rondloopt, en één keer ziet een politieagent dat de man de regels overtreedt.
Dit alles bij elkaar levert een boete op van 1.500 euro, maar de rechtbank Den Bosch trekt dit najaar een grens bij 1.000 euro van dat bedrag. De reden: de camera’s van zijn buurman filmden hem op de openbare weg, en dat mag niet zonder toestemming.
Gemeenschappelijk belang
Ook is er volgens de rechter geen ‘algemeen belang’ bij het gebruik van de beelden, wat blijkt uit het feit dat de gemeente Boxtel nergens eigen camera’s heeft. De gemeente had ook moeten nadenken of het gebruik van de camerabeelden niet in strijd was met de privacyregels, maar heeft dat niet gedaan.
Gemeenten kunnen zelf camera’s plaatsen als ze de openbare orde willen handhaven, zegt Lotte Houwing van privacyvoorvechter Bits of Freedom. Ze is dus ook blij met de winst van de hondeneigenaar. “Het doel van privécamera’s zou eigenlijk moeten zijn om iemands eigen eigendommen te beschermen. Maar we gaan stap voor stap richting een landelijk netwerk van particuliere camera’s die ‘openbaar’ zijn, en dat moeten we niet willen.”
Honderdduizenden camera’s
De uitspraak van de rechtbank Den Bosch kan, indien bevestigd door de Raad van State, voor problemen zorgen in andere zaken waarin privécamerabeelden als bewijsmateriaal worden aangevoerd, concludeert advocaat Marit Gorissen van Nysingh advocaten. De politie kan gebruik maken van de database Camera in Beeld om toegang te krijgen tot de beelden honderdduizenden camera’s voor particulieren en bedrijven.
Een groot deel van hen filmt ook de openbare weg, ondanks waarschuwingen van de politie aan de bezitters van die camera’s dat dit alleen mag als het absoluut niet anders kan. “In de meeste gevallen wordt niet aan deze eis voldaan”, zegt Gorissen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]