Deurwaarders willen ‘fundamentele verandering’ schuldenstelsel

[ad_1]

Het idee is dat hij of zij dan zelf de regie kan nemen bij het opstellen van een afbetalingsplan en dat andere schuldeisers zich tot deze deurwaarder kunnen wenden. Dit voorkomt een zinloze stapeling van beslagen en is in het belang van zowel de mensen met schulden als de crediteuren.

Volgens eerdere cijfers zijn er in Nederland ruim 600.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven zoeken al een aantal jaren naar manieren om dit aantal fors terug te dringen. Maar dat werkt niet echt, zegt de KBvG, die verwijst naar een onderzoek van Nadja Jungmann en André Moerman dat donderdag werd gepresenteerd.

Extra kosten

De onderzoekers hebben in kaart gebracht hoe het kan dat mensen met meerdere schulden met allerlei extra kosten te maken krijgen en daardoor daadwerkelijk nog grotere financiële problemen ervaren. De KBvG stelt de conclusies en aanbevelingen uit het rapport te omarmen.

De voorgestelde fundamentele veranderingen zouden echter ‘vergaande gevolgen’ hebben voor de gerechtsdeurwaarders zelf. Als de adviezen van Jungmann en Moerman zouden worden opgevolgd, zou dit leiden tot een drastische vermindering van ambtelijke handelingen zoals dagvaarding, betekening van vonnissen en beslaglegging.

Passende compensatie

Volgens de KBvG zou in een dergelijk nieuw systeem dan ook de financiële compensatie van gerechtsdeurwaarders een wettelijke aanpassing verdienen. Ook pleit de organisatie voor een ‘sociaal tarief’, ofwel ‘een passende beloning voor werk die voorkomt dat de kosten stijgen en die bijdraagt ​​aan oplossingen voor het schuldenprobleem’.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *