Jutta Leerdam blijft winnen op 1000 meter, Femke Kok pakt in Japan brons op 500 meter | Sport

[ad_1]

WereldbekerJutta Leerdam won goud op de 1000 meter bij de eerste Wereldbekerwedstrijd in Obihiro, Japan. Femke Kok, die eerder brons pakte op de 500 meter, eindigde net buiten het podium op de vierde plaats. Bij de mannen waren er geen Nederlandse medailles op de 500 meter, met Hein Otterspeer als beste Nederlander op de vierde plaats.

De 24-jarige Jutta Leerdam was met 1.14,57 de snelste, net voor de Japanse Olympisch kampioen Miho Takagi (1.14,68) en de Amerikaanse Kimi Goetz (1.14,75). Leerdam versloeg in haar rit de Amerikaanse Brittany Bowe nadat ze eerder op de dag had gefaald op haar eerste 500 meter in de Wereldbeker. Met name haar eerste volledige ronde van 26,97 was veel sneller dan de concurrentie.

Lees ook
Gigantische winterwereldreis zorgt voor veel afkeer onder topschaatsers: ‘Dit is heel intens’

Leerdam bleef vorig seizoen ongeslagen op de 1000 meter. Ze won alle vijf de wereldbekerwedstrijden die ze reed, de 1000 meter op de EK sprint en nationale kampioenschappen en won aan het einde van het seizoen voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel op de kilometer.

De 1.15,22 van Femke Kok was niet genoeg voor een podiumplaats. Ze eindigde als vierde en werd in haar etappe verslagen door Goetz. Marrit Fledderus nam het net als op de 500 meter op tegen een landgenote. Ze was sneller dan Helga Drost met 1.16,55. Drost behaalde 1.18,82 en eindigde als negentiende. Antoinette Rijpma-de Jong werd in de slotrit verslagen door Takagi en behaalde een tijd van 1.17,53. Dit maakte haar zestiende.

Femke Kok derde op 500 meter

Op de 500 meter, die eerder op vrijdagochtend werd verreden, moest Kok – de 23-jarige wereldkampioen – twee Amerikaanse schaatsers voor zich dulden met een tijd van 37,93. Goetz was de snelste met 37,82 voor Erin Jackson. Kok versloeg Kim Min-sun in haar rit. De Zuid-Koreaan won vorig seizoen vijf van de zes WK-wedstrijden op de 500 meter en werd nu verslagen met 37,99.

Femke Kok.
Femke Kok. © Pro Shots / Erik Pasman

Leerdam werd in haar rit ruimschoots verslagen door Olympisch kampioen Jackson. Na missers in de eerste bocht kwam ze tot 38,43 en eindigde als tiende. Jackson won in 37.89, goed voor de tweede tijd. Naomi Verkerk werd in de slotrit verslagen door de Amerikaanse Goetz. Met 38,43 was ze iets sneller dan Leerdam en eindigde als negende. Marrit Fledderus reed haar eerste rit in de Wereldbeker van het seizoen tegen landgenote Dione Voskamp. Fledderus zette 38.24 neer, goed voor de achtste tijd. Voskamp behaalde een score van 38,65 en eindigde als vijftiende.

Hein Otterspeer

Bij de mannen bleven de Nederlanders buiten de medailles. Hein Otterspeer was de beste Nederlander op de vierde plaats met 34,89. De Japanner Tatsuya Shinhama won met een tijd van 34,52 voor zijn landgenoten Wataru Morishige en Yuma Murakami. Otterspeer was beter in zijn rit dan Yevgeniy Koshkin uit Kazachstan, die snel opende, maar in de ronde duidelijk langzamer was. Hij zag vervolgens alleen de drie Japanse sprinters onder zijn tijd duiken.

Hein Otterspeer.
Hein Otterspeer. © Pro Shots / Erik Pasman

Kai Verbij werd in zijn rit ruimschoots verslagen door de Japanner Morishige. De 29-jarige Zuid-Hollander, die tijdens het kwalificatietoernooi eind oktober in Thialf een zware valpartij maakte op de 1000 meter, reed 35,64 en eindigde als achttiende. Morishige kwam tot 34,69. Alleen Shinhama was daarna sneller.

Sebas Diniz crashte bij zijn debuut op het WK. In de laatste etappe tegen wereldkampioen Jordan Stolz kwam de 21-jarige sprinter uit Borne in de laatste bocht ten val. Stolz eindigde als zesde met 34,91. Ook Merijn Scheperkamp bleef ver weg van de beste tijden. Hij werd verslagen door de Canadees Laurent Dubreuil en behaalde de vijftiende tijd van 35,44. Janno Botman reed eerder op de dag 35,26 in de B-groep. Hierdoor werd hij derde en mag hij op de volgende 500 meter starten in de A-groep. Verbij en Diniz moeten hun volgende 500 meter in de B-groep rijden.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *