Defensieve zorgen bij Ajax: topaankoop stelt teleur, kompaan grossiert in zelfmoordballen en back staat liever centraal | Nederlands voetbal

[ad_1]

Ook Ajax werkt met grote defensieve bekommernissen toe naar de kraker tegen AZ. De ploeg van coach Maurice Steijn is na de 1-1 tegen AEK Athene de meest bekritiseerde Europa League-deelnemer. De topaanwinst stelt teleur, zijn nieuwe compagnon produceert zelfmoordballen en de linksback staat liever centraal.

Terwijl analisten het duo aan het analyseren waren, zei Steijn in de OPAP Arena dat hij in Josip Sutalo en Gaston Avila een duurzaam koppel zag. Ze speelden voor de tweede keer samen in Athene. Terwijl het in Waalwijk Sutalo vaak niet wist wat hij met de bal aan moest, gaf Avila de Griekse kampioen met onbegrijpelijke passes een paar grote kansen. Dat zag ook Steijn, die toegaf dat hij af en toe extra hartkloppingen kreeg.

“Ze zijn nog steeds een beetje onhandig. Er moeten zeker dingen verbeterd worden aan de bal. Avila neemt bijvoorbeeld nogal een risico met zijn play-in pass. Dat is wat we willen en er zaten een paar mooie bij, maar we moeten af ​​van de riskante pas door het centrum. Met dat soort ballen verlies je makkelijk de wedstrijd.”Nooit eerder leed een verdediger die in een Europese competitie meer dan honderd passes gaf zoveel balverlies als Avila donderdag tegen AEK. Dat is voor Steijn geenszins een reden om de Argentijn na twee wedstrijden te passeren.

“Ik zie Sutalo en Avila als een duurzaam stel. Avila is sterk en slim, een echte Argentijn die we volgens mij momenteel wel kunnen gebruiken. En ik wil werken aan stabiliteit. Het zou goed kunnen dat Jorrel Hato en Avila van plek wisselen bij Er komt een moment, maar wat mij betreft blijven de achterste vier voorlopig waar ze staan.”

Avila als centrale manmarkering

Steijn matchte Avila tegen RKC. Niet als linksback, waar hij met Antwerp kampioen werd, maar als centrale verdediger. Voor de Europa League-clash liet de coach nogmaals weten dat hij aan de wens van Avila had voldaan, die naar verluidt aangaf zich centraal prettiger te voelen.

Hiervoor liet Steijn het lichtpuntje van de eerste maanden, Jorrel Hato, naar links verhuizen. Wat vindt het talent daarvan? “Ik sta liever in het middelpunt van de belangstelling.” En over het neerschieten van medeverdedigers: “Iedereen kan fouten maken, maar soms zijn het fouten waarvan ik denk: die moeten we achterin niet maken.”

Jorrel Hato.
Jorrel Hato. © Pro Shots / Stefan Koops

In de Griekse ketel creëerde Ajax voldoende kansen, maar ontsnapte ook vaak genoeg dankzij knappe reddingen van Jay Gorter. Van alle doelmannen in de Europa League kreeg hij in de eerste twee speelrondes de meeste ballen op zich afgevuurd.

Voor Steven Berghuis, die sinds eind augustus wacht op een officiële overwinning met Ajax en weet dat AZ, Utrecht, Brighton en PSV inmiddels een zwaar programma hebben, was het reden om nogmaals aan de bel te trekken. “We kregen opnieuw dertien schoten op doel tegen. Dat is veel te veel. Op de lange termijn zullen we zulke wedstrijden niet op deze manier winnen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *