Kristallnachtherdenkingen over de grens vreedzaam verlopen. ‘In Leer meer mensen dan anders’



De Kristallnacht-herdenkingen (in de nacht van 9 op 10 november) in het Duitse grensgebied met Groningen verliepen vreedzaam. Tot opluchting van Alie Noorlag (73) uit Vlagtwedde.

Mevrouw Noorlag, u was betrokken bij de herdenking in de stad Leer. Ook daar verliep alles vlot?

,,Ja, gelukkig. Er was extra politie aanwezig vanwege de situatie in Israël en de Gazastrook. Maar hij hoefde geen actie te ondernemen. Er zijn geen verstoringen en daar ben ik uiteraard tevreden mee. Overigens zag ik het vooraf niet zo somber in.”

Hoe zag de herdenking eruit?

“Er was eerst een bijeenkomst in een kerk, daarna ging het naar het monument vlakbij waar ooit de synagoge van Leer stond. Daar werden de namen voorgelezen van ruim 500 Joden uit Leer die in de oorlog omkwamen. Ik schat dat er zeker 300 zijn. Er deden meer mensen mee aan de herdenking dan normaal. Dat had waarschijnlijk ook te maken met de situatie in het Midden-Oosten. Een situatie die ook tijdens de dienst in de kerk ter sprake kwam.”

In welke hoedanigheid was u betrokken bij de organisatie?

“Ik zit in de raad van bestuur Gesellschaft für Christlich-Jüdische Zusammenarbeit in Ostfriesland. Een organisatie die het begrip tussen christenen en joden wil vergroten en antisemitisme wil bestrijden. We organiseren lezingen, zorgen ervoor dat Oost-Friese scholieren het Herinneringscentrum Esterwegen en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezoeken en organiseren we de Kristallnacht-herdenking in Leer.”

Hoe ben je als Groninger in dat bestuur terechtgekomen?

“Ik ben geïnteresseerd in het jodendom en de Tweede Wereldoorlog, daar heb ik ook boeken over geschreven. Daarom bezocht ik regelmatig lezingen van de Gesellschaft. Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik in het bestuur wilde zitten. Ik ben de enige Nederlander daar. Ik heb mijn eigen taken. Zo heb ik een paar jaar geleden voor leden en anderen een reis naar Israël georganiseerd.”

Hoe kijkt Ostfriesland aan tegen de huidige situatie in dat land en de Gazastrook?

“De mensen die ik spreek vinden de situatie daar uiteraard ook verschrikkelijk. Ik heb wel de indruk dat in Ostfriesland en Duitsland meer mensen uitgesproken pro-Israël zijn dan in ons land. Dat heeft wellicht ook met de Duitse geschiedenis te maken. En ik hoor ook dat veel Duitsers de achtergrond van het hele conflict goed kennen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *