Waarom de treinen in België links rijden en bij ons ‘gewoon’ rechts | AutoHet is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen, maar in België rijden alle treinen links. Opvallend, want het overige verkeer doet dat niet. Zelfs de boten varen rechts. Waarom is de trein zo’n uitzondering? En waarom rijden de treinen in Nederland ‘normaal’?

..Om het antwoord op deze vraag te vinden moeten we ongeveer tweehonderd jaar terug in de tijd gaan”, zegt Bregt Brosens, historicus bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. “In 1835 had België een primeur, toen de eerste spoorlijn op het Europese vasteland werd geopend. Die liep tussen Brussel en Mechelen. De wortels van de stoomlocomotieven liggen echter in Groot-Brittannië. Aan de andere kant van het Kanaal hadden ze dat al tien jaar ervaring op dat moment.”

Engeland als inspiratiebron

Engeland was dan ook de grote inspiratiebron voor de Belgische ingenieurs. “Daarom rijden de treinen hier nog steeds links en is het seinsysteem ook aan de linkerkant geplaatst”, zegt Brosens. “Destijds werden daar weinig vragen over gesteld. Er was nauwelijks verkeer op de weg.” Op die regel bestaat volgens Brosens slechts één uitzondering. “Dat is het geval tussen het Luikse dorp Montzen en de Duitse grens. Daar heb je een gemeenschappelijk baanvak met Duitsland en rijdt de trein rechts.”

Dit is ook het geval in landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Turkije en Denemarken. Ze volgden het voorbeeld van de Franse keizer Napoleon en kozen voor al het verkeer de goede kant. Landen die het Britse voorbeeld volgden zijn onder meer Italië, Zweden en India. In laatstgenoemd land is dit nog een overblijfsel van het koloniale beleid van Groot-Brittannië.

Nederlandse treinen rijden hier links

In Nederland kunnen treinen in theorie ook links rijden. Op de meeste dubbelsporige baanvakken kunnen treinen zowel links als rechts rijden, omdat er aan beide zijden van het spoor seinen zijn. De operator zit meestal in het midden van de cabine. Er is één traject in Nederland waarop treinen standaard ook links rijden. Voor het traject tussen Roosendaal en België is dat niet zo verwonderlijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *