Silke Jonkman uit Haren, winnares van vorig jaar, had graag weer meegedaan aan de 4 Mijl van Groningen, maar een breukje voorkomt dat

[ad_1]

Silke Jonkman, de winnares van vorig jaar, had zondag dolgraag mee willen doen aan de 4 Mijl van Groningen. Maar daarvoor is de sporter uit Haren te geblesseerd. Ze is al geruime tijd uit de roulatie.

Silke Jonkman zit nog niet als de spreekwoordelijke boerin met kiespijn in de kantine van de atletiekbaan in het Groningse Stadspark, maar veel scheelt het niet. Want de 26-jarige Groninger had graag nog een keer mee willen doen aan de 4 Mijl van Groningen. Vorig jaar was ze bij de vrouwen de sterkste op haar thuiswedstrijd, waarvan de start vrijwel voor de deur in Haren plaatsvindt. Voor Jonkman was het een historische overwinning in 2022: ze was niet alleen de eerste Groningse winnares, maar ook de eerste Nederlandse vrouw die triomfantelijk over de finish kwam op de Vismarkt sinds Carla Beurskens in 1992.

“Ik kan niet zeggen dat ik in de gelukkigste stemming ben”, zegt Jonkman, die als enige in ‘burgerkleding’ toekijkt terwijl haar medesporters van Team 4 Miles trainen op de atletiekbaan. “Het is een proces geweest om te besluiten niet deel te nemen aan de 4 Mijl. Twee weken geleden kreeg ik voor het eerst last van mijn rug. Ik hoopte dat het een spierbeschadiging was, zodat het snel verholpen zou zijn. Daarom heb ik afgelopen weekend niet gelopen op de Nationale Kampioenschappen Halve Marathon in Breda. Ik had weinig hoop op herstel voor de 4 Mijl, maar dat was waarschijnlijk tegen beter weten in.”

Ik heb een bingokaart met blessures

De blessure met een breuk in de rug is ernstiger dan gedacht. “Ik kreeg net te horen dat het een stressfractuur was. Hoe krijg ik dat? Ik wou dat ik het wist. Het heeft te maken met overbelasting. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Ik heb een bingokaart voor blessures, maar deze heb ik nog niet eerder gehad. Het is jammer dat ik dit jaar niet mee kan doen, maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn vorm niet zodanig was dat ik opnieuw had kunnen winnen. Maar het is jammer dat ik het niet eens kan proberen.”

Jonkman, dit jaar Nederlands kampioen op de 10.000 meter, zal met in totaal 20.000 lopers vanaf de kant de uitverkochte 4 Miles aanschouwen. “Ik ben er zeker”, zegt ze. “Ik ga mijn teamgenoten aanmoedigen.”

Zoals Tom Hendrikse uit Assen, die vorig jaar vanwege ziekte niet kon lopen, maar halverwege het parcours wel naar de andere lopers schreeuwde. “Ik denk niet dat je dat hebt gehoord, Silke”, merkt Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen op. Zondag staat ze aan de start op het wedstrijdveld. Jonkman was inderdaad helemaal in haar geïnteresseerd tijdens haar winnende race zone :,,Vorig jaar heb ik niet veel gekregen. Wat dat betreft wordt het leuk dit jaar.”

Zondag wordt de rode loper uitgelegd voor Maureen Koster

Het damescompetitieveld kreeg een andere klap te verduren, omdat Diane van Es afzegde. De Nederlands kampioen op de 5000 meter anno 2022 kampt met de gevolgen van een hersenschudding. Ze viel een week geleden van haar fiets en moest afgelopen weekend het WK op de weg missen. De Rotterdammer, die na Jonkman in 2022 zilver won, is nog niet voldoende hersteld om te starten. Dat verklaart zondag de rode loper voor Maureen Koster uit Gouda, de Nederlands kampioen indoor op de 1500 en 3000 meter.

Tom Hendrikse van Team 4 Mijl eindigde in 2021 als achtste en derde Nederlander, toen er meerdere snelle Afrikanen deelnamen. Met zijn PR van 18.33 minuten is hij een podiumkandidaat. “Afgelopen weekend ging het niet zo lekker, maar ik denk dat het door de hitte kwam”, zegt de Nederlands kampioen crossen. “Maar ik ben in goede vorm en heb zin om te racen. Ik heb er vertrouwen in dat de zaken dit jaar op hun plek vallen. Misschien worden sommige jongens beter, zoals Filmon Tesfu (derde vorig jaar in 18.14, red.) en een paar Belgen. Tesfu is een sterke kanshebber om te winnen. Ik hoop dat hij de leiding neemt in de race en dat ik in de buurt van mijn PR kom. Ook hoop ik de snelste van ons team te zijn, maar de wind zal waarschijnlijk niet zo gunstig zijn op zondag, vanuit het noorden.”

“Ik hoop dat het niet zo warm wordt”, vervolgt de Assenaar. “Ik presteer beter in koude omstandigheden. Iemand zei ooit: hoe slechter de weersomstandigheden, hoe beter ik presteer. Vroeger sjouwden we in Drenthe altijd met die grote koude rotsblokken, haha.”

‘Ik had net corona’

Ook zijn provinciale collega Jacelyn Gruppen heeft het graag fris tijdens de 4 Mijl. De grote vraag voor de Hoogeveense is hoe zij de wedstrijd gaat organiseren. Ze heeft zojuist een coronabesmetting doorstaan. “Ik kwam terug van een trainingskamp in Zwitserland en was in zeer goede vorm totdat corona kwam. Ik voelde mij niet erg ziek, maar had wel drie dagen koorts. Dat deed veel met mijn lichaam. Ik kon niet deelnemen aan de Nationale Kampioenschappen Halve Marathon. Dat was echt teleurstellend.”

Maar Gruppen, die vorig jaar zilver won op de Nationale Kampioenschappen Halve Marathon, is na haar ziekte op de terugweg. “Ik heb dinsdag een hele goede training gehad en hoop dat mijn hoogtestage in Zwitserland mij gaat helpen tijdens de 4 Miles. Ik weet niet wat ik moet verwachten. Het gaat heel spannend worden. Ook voor de 4 Miles is de 4 Miles een korte afstand Ik ben nu aan het trainen voor de halve marathon in Valencia. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk weer in mijn topvorm kan komen en dicht bij mijn PR kan komen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *