Schildpad van bijna 1,80 meter aangespoeld op strand van Knokke: “Al zeker 23 jaar geleden dat dit nog eens is gebeurd” | Home


Een lederschildpad – de grootste schildpaddensoort ter wereld – spoelde zaterdagochtend aan op het strand van Knokke-Heist. Helaas bleek het dier overleden en zal het nu verder onderzocht worden door wetenschappers. “Het is heel uitzonderlijk dat zo’n schildpad aanspoelt op onze kust. In de 28 jaar dat ik actief ben, is dit pas de derde keer”, zegt maritiem bioloog Jan Haelters.

Het waren wandelaars die zaterdagochtend op het strand van Knokke, vlakbij de Zwingeul, iets op het strand zagen liggen. Toen ze dichterbij kwamen, merkten ze al snel dat het een schildpad was. Ze waarschuwden de hulpdiensten, maar die konden alleen vaststellen dat het dier al overleden was. Het karkas verkeerde al in eerste staat van ontbinding en werd door de brandweer afgevoerd en naar de kazerne gebracht. Van daaruit werd het kadaver afgevoerd voor verder onderzoek naar de doodsoorzaak. Ook wordt gekeken wat het dier heeft gegeten en of er plastic in de maag zit. “Het zal zeker nuttige informatie opleveren”, zegt Jan Haelters.

Lederschildpad spoelde aan in Knokke: het dier werd overgebracht naar de brandweerkazerne
Lederschildpad spoelde aan in Knokke: het dier werd overgebracht naar de brandweerkazerne © Klaas Danneel

Meer specifiek gaat het om een ​​lederschildpad – de grootste schildpaddensoort ter wereld. “Het gevonden dier heeft een lengte van 1,73 meter en weegt ongeveer 250 kilogram. Het is dus een volwassen exemplaar”, zegt Jan Haelters. “Dit is zeker uitzonderlijk. In de 28 jaar dat ik zaken doe, is dit pas de derde keer dat dit gebeurt. Ik denk dat de laatste keer in Oostende was, in het jaar 2000.” Toen spoelde er daadwerkelijk een lederschildpad aan. Het ging destijds om een ​​exemplaar van 350 kilogram. Het was toen de derde keer dat er een lederschildpad aanspoelde op onze kust. In de jaren die volgden waren er enkele waarnemingen van levende exemplaren in onze Noordzee. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2019, ongeveer 7 kilometer uit de kust van Oostduinkerke.

De soort komt in principe vooral voor in de Atlantische Oceaan. “Dat ze hier aanspoelen is heel uitzonderlijk”, zegt Haelters. “Hoe valt dat in dit geval te verklaren? De soort voedt zich voornamelijk met kwallen en kwallen komen veel voor in onze Noordzee. Deze schildpad heeft mogelijk een school kwallen gevolgd.

Zaterdagochtend spoelde een lederschildpad aan op het strand van Knokke.
Zaterdagochtend spoelde een lederschildpad aan op het strand van Knokke. © rv

Zaterdagochtend spoelde een lederschildpad aan op het strand van Knokke.
Zaterdagochtend spoelde een lederschildpad aan op het strand van Knokke. © rv


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *