Wereldberoemde Wemke toont tijdens Kunstwandeling van Diever haar geluk door bijenwas. ‘Toen de strijkbout het papier raakte, gebeurde er iets. Magie’



Diever’s eerste Kunstwandeling lokte talloze kunstliefhebbers naar de Brinkdorp. Waar zelfs een wereldberoemde kunstenares – in haar vakgebied – haar werk exposeerde.

Een vader, moeder en twee kinderen lopen rond de Brink in Diever. Vlak achter hen loopt een echtpaar van middelbare leeftijd. En de familie Minnema uit Joure is zojuist langs geweest: Joop en Annelies zijn op uitnodiging van zoon Marcel en zijn vrouw Margreet naar de eerste Art Walk in het kunstdorp Diever geweest.

Ze pikken en kiezen wat ze kunnen, zeker nu Marcel en Margreet net een nieuw interieur hebben gekozen. Je moet goed zoeken naar bijpassende kunstobjecten, bijvoorbeeld keramiek. Dat kom je niet zomaar tegen. En warmte En mem (Fries voor papa en mama) wilde zeker mee. Mem zeker als bestuurslid van de culturele kring in Joure.

De Minnema’s maken er een geweldig dagje uit van. “Alleen al de autorit, langs Steenwijk en Vledder, is al een dagje uit”, zegt Marcel tevreden. En dan moet de kunstwandeling, met bijna twintig verschillende exposanten, nog beginnen. Nou, ze begonnen met By Wemke, een wereldberoemde kunstenaar in haar kleine wereld van Encaustic Art. “Dat is een echte aanrader”, zeggen de Minnema’s voordat ze hun kunstroute vervolgen.

Encaustische kunst

In haar werkruimte neemt Wemke de Jong ruimschoots de tijd voor de bezoekers, die op deze dag al zo’n twintig geïnteresseerden hebben. In de zomerperiode is het veel meer, met alle toeristen en dagjesmensen, zegt ze. En de Art Walk – vier weekenden per jaar – moet nog meer mensen in aanraking brengen met Encaustic Art, een van de oudste vormen van schilderen die er bestaan. “Het werd gevonden in graven uit het oude Egypte”, zegt ze.

Ze laat kort zien wat ze op tafel doet: met een heet strijkijzer – half zo groot als dat voor kleding – smelt ze bijenwas in verschillende kleuren. De gesmolten was werkt als verf op het papier, dit keer ter grootte van een ansichtkaart. In een mum van tijd – ongeveer een minuut – creëert ze met de boegschoot en haar penseel een klein natuurlandschap. “Alsjeblieft. Je mag het hebben”, zegt ze, terwijl ze haar Encaustic Art overhandigt. “Kunst hoeft niet moeilijk te zijn. Iedereen kan het, van 7 tot 90 jaar oud.”

Depressief

De Jong uit Diever groeide in tien jaar tijd uit van een vrouw die op zoek was naar een gelukkig leven naar een kunstenaar die workshops geeft, een atelier runt en sinds kort dé groothandel voor Encaustic Art in Nederland, België en Duitsland. Ze moet zichzelf soms knijpen of het allemaal wel waar is.

Want tien jaar geleden had De Jong nergens zin in. Zelfs niet met bijenwas werken, zoals de vriendin van haar moeder haar adviseerde. “Maar toen het strijkijzer het papier raakte, gebeurde er iets. Magie”, blikt ze terug. Het werken met bijenwas bleek het keerpunt in haar leven. “Op school kon ik goed leren. Als mensen laten we ons een beetje leiden: want dan ga je niets met je handen doen. Uiteindelijk werd ik behoorlijk depressief.”

Spiegel

Tot Encaustic Art, waarmee De Jong haar eigen geluk vond, en waarmee ze ook andere mensen een stap in de goede richting gaf. Nog niet zo lang geleden ontving ze een brief van iemand die bij haar een workshop had gevolgd. Een brief vol warmte en liefde. En de belofte dat ze de kunstenaar snel weer zou bezoeken. “Je werkt met je hoofd en je hart. Jij zult creëren. En als je jezelf openstelt, wordt zo’n schilderij de spiegel van je ziel.”

In die spiegel ziet De Jong nu een gelukkige vrouw die doet wat ze wil. Ze breidde haar werk uit naar het geven van workshops en het maken van vlogs. Ze deed dit naar het voorbeeld van Michael Bossom, de grondlegger van Encaustic Art, uit Wales. “Hij heeft toen contact met mij opgenomen”, zegt De Jong ongelovig. En nu, tien jaar nadat ze begon, is ze een grote naam in de kleine, vriendelijke wereld van het schilderen met bijenwas.

“Maar ik kan nog wel over straat lopen”, zegt ze met een knipoog. En vanaf die straat lopen mensen weer de studio in. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in Diever.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *