Krapte op arbeidsmarkt daalt naar laagste niveau sinds eind 2021

[ad_1]

Van Mulligen denkt dat de krimp deels komt doordat bedrijven de zoektocht naar nieuw personeel opgeven en het tekort op andere manieren oplossen, en niet per se omdat ze daadwerkelijk meer personeel weten te vinden. Het aantal werklozen is met 16.000 toegenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Het onderwijs was een van de weinige sectoren waar het personeelstekort bleef toenemen. In het derde kwartaal steeg het aantal vacatures met 2.000 naar een totaal van 14.000. Ook in het openbaar bestuur en de handel waren meer mensen nodig. In de meeste andere bedrijfstakken waren er minder vacatures dan in de voorgaande maanden. Handel, zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg hadden nog steeds de meeste mensen nodig.

416.000 vacatures

In totaal waren er afgelopen kwartaal 416.000 vacatures, een daling van 12.000. Dit komt neer op 114 openstaande vacatures per 100 werklozen. In de voorgaande drie kwartalen was dat 122. Op het hoogtepunt in het voorjaar van 2022 bedroeg de vacaturedruk 142. Het CBS spreekt al van een ‘uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt’ bij een druk van ruim 100 vacatures.

Werkgevers nemen sinds 2015 steeds meer vast personeel aan en deze trend heeft zich de afgelopen maanden voortgezet. Daar stond een daling van het aantal mensen met een flexibel contract tegenover. Zelfstandig ondernemerschap werd weer populairder. Ongeveer één op de vijf banen wordt ingevuld door zzp’ers.

Het aantal werklozen steeg het afgelopen kwartaal met 16.000. Vooral jongeren kwamen vaker zonder werk te zitten. Het CBS maakt donderdag de werkloosheidscijfers over oktober bekend.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *