‘Met God is alles mogelijk’

Het is pas oktober, maar daar is hij weer: de Coen Dillen-index. Santiago Giménez werd er zondag naar gevraagd. Ja, hij kende die index. Als spits voor PSV scoorde Dillen in het seizoen 1956/1957 43 doelpunten in de Premier League, een record dat nooit werd geëvenaard. Giménez staat na acht wedstrijden al op twaalf doelpunten. Met dat gemiddelde zou hij na 34 wedstrijden 51 doelpunten hebben gescoord. “Het is lastig om dit ritme vol te houden, het is bijna onmogelijk. Bijna ja, want bij God is alles mogelijk”, zei Giménez voor de camera van ESPN.

Zijn trainer Arne Slot betwijfelt of dat record ooit haalbaar zal zijn in deze moderne voetbaltijd. De veel zwaardere belasting voor spelers speelt hierbij een rol. Blessures liggen altijd op de loer bij spelers die ook internationaal actief zijn. Na de wedstrijd in Zwolle, waar hij tweemaal scoorde, stapte Giménez op het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten voor twee vriendschappelijke wedstrijden voor Mexico tegen Ghana en Duitsland.

Hoge marktwaarde

Nog een vraag als het om de Dillen-index gaat: speelt Giménez na de volgende transferperiode in de winter nog voor Feyenoord? Een 22-jarige spits die heel goed voetbalt en consistent scoort, is interessant voor veel grote clubs in Europa. Die clubs zullen dan de hoofdprijs moeten betalen. Giménez heeft nog een contract tot 2027 en Feyenoord heeft zelf ook grote ambities.

Een trainer als Slot zal ook de gevaren zien van zo’n individuele index: een spits kan te veel zoeken naar persoonlijk succes. In Zwolle had Yankuba Minteh daar in de ogen van Slot teveel last van. Mede hierdoor miste de Gambiaanse aanvaller meerdere kansen.

Giménez is niet blind voor zijn medespelers, maar als hij kan, laat hij zijn killersinstinct spreken. In een moeizame Feyenoord-operatie sloeg hij tweemaal toe tegen PEC. In de eerste helft zorgde hij voor paniek in de Zwolse verdediging, waarbij doelman Jasper Schendelaar de bal volledig miste. Na rust sloeg Giménez de bal hard in het doel, zijn twaalfde van het seizoen. De Mexicaan vestigde daarmee een nieuw clubrecord. Clubiconen Cor van der Gijp en Ove Kindvall scoorden in respectievelijk 1960 en 1967 elf keer in acht wedstrijden.

Giménez ontbrak woensdag in de Champions League tegen Atlético Madrid omdat hij geschorst was. In de eerste helft in Zwolle leek de rest van Feyenoord fysiek en mentaal nog last te hebben van de sterke maar verloren wedstrijd in Madrid (3-2). Maar na rust keek PEC Zwolle vaak machteloos naar het positiespel van Feyenoord. Dat slaagde er niet in om de score nog verder uit te breiden via Geertruida en invaller Jahanbakhsh.

PSV oppermachtig

PSV werkt aan het doelsaldo met een comfortabele zege op Sparta: 0-4. De koploper heeft nog steeds geen enkel punt verloren. Maar het terugtrekken van Noa Lang in de eerste helft temperde daarna de stemming bij PSV. De vleugelaanvaller had last van zijn hamstrings, waardoor het onzeker is of hij deze week voor Oranje kan spelen.

Bondscoach Ronald Koeman kon zondag troost putten uit de vorm die Nick Olij ook tegen het oppermachtige PSV liet zien. De doelman mag zich maandag voor het eerst melden in Zeist. Met diverse reddingen hield hij Sparta een helft op de been tegen het veel sterkere PSV. Na rust wist de koploper uit Eindhoven een ruime score te scoren, zonder dat Olij daar schuld aan had. Een prachtige aanval werd via Lozano en De Jong afgerond door Malik Tillman. Vervolgens schoot Johan Bakayoko de bal fenomenaal in de kruising. Na de 0-3 van invaller Yorbe Vertessen bepaalde De Jong vanaf de stip de eindstand.

Youri Regeer

FC Twente lijkt zich met bijna speels gemak aan de top van de Eredivisie te handhaven. Het was zondag veel sterker dan Fortuna Sittard en won met 0-3. De twintigjarige Youri Regeer speelde hierin een belangrijke rol. De man die vrijdag werd uitgeroepen tot ‘talent van de maand’ in de Premier League schoot de bal vanaf de rand van de zestien prachtig in de bovenhoek. De uitstekende linksback werd afgelopen zomer voor een kleine 1 miljoen euro overgenomen van Ajax, dat geen toekomst meer voor hem zag. Regeer staat nu derde met Twente, drie punten achter PSV.

Feyenoord speelde spectaculair en domineerde grote delen van de thuiswedstrijd van Atlético Madrid. Toch maakte de ploeg van Arne Slot genadeloos kennis met het topvoetbal in de Champions League. Er werd hoe dan ook verloren: 3-2.