Sifan Hassan wint ook in Chicago en is nu de een na snelste vrouw op de marathon



De marathon is een afstand waar Sifan Hassan bang voor is. Door het gebrek aan ervaring dat ze heeft met het rennen van zulke lange afstanden, met trainen buiten de baan, met drinken tijdens het hardlopen – iets wat ze anders nooit doet. Het is dan ook een discipline die haar de afgelopen maanden boeit, vertelde ze vorige week tijdens een persconferentie. Vanwege die angst voor het onbekende, vanwege de uitdaging die het biedt.

Na de Chicago Marathon van zondag is de conclusie dat die angst niet nodig was. Na wereld- en Olympische titels op de baan (1.500, 5.000 en 10.000 meter) liet Hassan zien dat hij als (bijna) geen ander de langste en meest klassieke afstand op de weg beheerst. In haar tweede race over 42,195 meter liep Hassan de tweede snelste tijd ooit: 2.13,44. Als ze deze tijd twee weken geleden had gelopen, was ze wereldrecordhoudster geweest. Nu was alleen de Ethiopische Tigst Assefa nog sneller, zij finishte in september in Berlijn in 2.11.53.

Hassan heeft zondag tijdens de race in Chicago lange tijd gelopen volgens een schema dat haar richting een nieuw wereldrecord lijkt te leiden, maar in de slotfase lijkt ze ook tegen haar fysieke grenzen aan te lopen. Met een grimas van pijn legt ze de laatste tientallen meters af, na de finish dwaalt ze af van vermoeidheid en gaat even zitten.

Kopgroep van twee

Hassan was aan de race begonnen met een eenvoudig plan: zo lang mogelijk bij de kopgroep blijven en kijken hoe ver ze zou komen. Na vijf kilometer bleek de kopgroep nog maar uit twee lopers te bestaan: de Keniaan Ruth Chepngetich en Hassan. Niemand anders kon hun tempo evenaren. De achtervolgers liepen al snel tientallen seconden achter; De laatste veertien kilometer stond de Nederlandse vrouw alleen vooraan in de dameskoers.

Voor Hassan moet dit resultaat als een bevrijding voelen. Voor haar draaide alles om deze wedstrijd, zei haar coach Tim Rowberry afgelopen augustus tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest. Omdat de marathon nieuw was, en nieuw leuk is, en plezier belangrijk is – dat is precies hoe Hassan werkt.

Hassan zelf zei in de aanloop naar zondag dat ze moeite had zich te concentreren op haar loopnummers tijdens de WK – een zelden geziene combinatie van drie afstanden waarop ze zilver (5.000 meter) en brons (1.500 meter) pakte en een wereldtitel. titel op de 10.000. meters verloren door vlak voor de finish te vallen. Terwijl ze in Hongarije bijna elke dag een wedstrijd moest lopen, trainde ze tussen de wedstrijden door rustig door in het stadion – ze kon aan weinig anders denken dan aan de marathon.

Haar voorbereiding was dit keer totaal anders geweest dan de aanloop naar haar eerste marathon, in Londen in april. Vervolgens werd haar training beperkt door de Ramadan, door onervarenheid en door haar baanprogramma, waardoor ze meer op snelheid en minder op afstand kon trainen dan ze had gewild. Ondanks de rommelige aanloop won Hassan die race op verbazingwekkende wijze, zelfs nadat de krampen haar dwongen halverwege de race te stoppen om zich uit te strekken.

Dit keer kende Hassan een goede voorbereiding, mede dankzij de topvorm waarmee ze uit het WK atletiek kwam. Ze voltooide trainingsweken van maximaal 150 kilometer en nam de tijd om te leren drinken tijdens het hardlopen, essentieel om twee uur fit te blijven. Ze wilde zo graag goed zijn dat zij en haar coach Rowberry zich twee weken voor de start in Chicago afvroegen of ze niet overtraind was.

Hassan blijkt in topvorm te zijn in de race. Geholpen door de goede omstandigheden – bij de mannen zette de Keniaanse Kelvin Kiptum een ​​nieuw wereldrecord neer met een tijd van 2:00:35 – kon ze het hoge tempo waarmee zij en Chepngetich startten, de langste tijd van wie dan ook vasthouden.

Na de finish, als ze op adem is gekomen, noemt Hassan het ‘ongelooflijk’ en ‘geweldig’ voor de camera. Er wacht haar nu een lange vakantie, waarin ze kan bijkomen van haar drukke agenda en kan nadenken over welke van alle disciplines ze zo goed beheerst dat ze volgend jaar op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 wil lopen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *