AZ bezorgt Ajax nieuwe oorwassing. ‘Zoveel ruimte dat je je afvraagt: wat moet ik ermee?’

[ad_1]

Terwijl AZ nog de 0-2 van Dani de Wit aan het vieren was, verlieten tientallen Ajax-fans al hun stoel. In de Johan Cruijff Arena waren zondagmiddag al lege tribunestoelen zichtbaar. Misschien bleven sommigen thuis om een ​​nieuwe klap voor de historische crisis te voorkomen, anderen misschien uit voorzorg. Het gebied rond de Arena was, net als tegen Feyenoord, uitgeroepen tot ‘veiligheidsrisicogebied’, uit angst voor nieuwe ongeregeldheden bij een slechte uitslag.

Trainer Maurice Steijn liet vooraf weten te hopen op een ‘mooie middag voor alle Ajacieden’. Nog geen twee uur later stond hij voor dezelfde camera. “Heel triest”, omschreef hij de wedstrijd. AZ kreeg zoveel ruimte dat ze niet wisten wat ze ermee moesten doen. Aan de andere kant schoot Ajax slechts één keer tussen de palen, een mislukte wanhoopspoging van de ooit van richting veranderde Branco van den Boomen viel in het doel.

De 1-2-zege van AZ had nog groter kunnen zijn dan uiteindelijk het geval was, al was het voldoende om het Amsterdamse rampjaar 1964/1965 uit te wissen. Ajax kent nu officieel de slechtste seizoensstart uit de roemruchte clubgeschiedenis.

Oproep voor Overmars

Twee weken geleden gooiden Ajax-hooligans vuurwerk op het veld bij een 0-2-stand tegen Feyenoord. Dat gebeurde nu niet. ‘Hendriks, fuck off,’ zong de F-Side vervolgens tegen de hoofdsportfunctionaris op de tribunes. Maurits Hendriks stond intern achter de ontslagen technisch directeur Sven Mislintat en was volgens F-Side dus mede verantwoordelijk voor de crisis.

Vlak daarvoor zong de harde kern een schizofrene oplossing voor de crisis, waarmee Mislintats voorganger terugkwam. “Overmars, wie kent hem niet. Overmars, Overmars is een echte Ajacied”, klonk het minutenlang in de Arena. Begin vorig jaar zorgde het gedwongen vertrek van Marc Overmars na grensoverschrijdend gedrag voor het domino-effect dat tot de huidige situatie heeft geleid.

Na afloop maakten de nieuwe adviseur Louis van Gaal en interim-directeur Jan van Halst een praatje op de tribune. Dat kon over niets anders gaan dan over de toekomst, nu Ajax op de zestiende plaats staat. “Ik heb geen signalen dat Van Halst mij wil ontslaan”, zei Steijn na afloop. “Ik wil vechten tot de laatste adem.”

Voor Ajax zal het een kwestie van overleven zijn tot de transferperiode in januari, en niet alleen omdat de huidige selectie kwaliteit en leiderschapscijfers ontbeert of omdat spelers zich niet aan hun afspraken houden. Bij beide Alkmaarse doelpunten lopen Ajacieden Kenneth Taylor, Jorrel Hato en Gaston Avila niet met hun man mee.

Geen respect voor Ajax

Ook het ontzag voor Ajax neemt af. Tegenstanders weten de achilleshiel van Amsterdam te raken. “We hadden vooraf beelden gezien. We wisten dat we tegen Ajax vooral in de transitie veel ruimte zouden krijgen”, aldus AZ-aanvoerder Jordy Clasie.

Maar het verschil tussen theorie en praktijk was zo groot dat het AZ-personeel ervan schrok, constateerde Sven Mijnans. Dat was volgens hem de reden dat AZ zoveel open kansen miste. “Zoveel dat je je echt afvraagt: wat moet ik met die bal?” Ook doelpuntenmaker Dani de Wit, van de jeugdopleiding van Ajax, wijt zijn slordigheid aan de ongebruikelijke hoeveelheid tijd die hem wordt geboden. ‘Bizar’, dacht Clasie, die sprak over ‘zeeën’ van de ruimte. Er was volgens de aanvoerder nog nooit zoveel gebeurd dit seizoen.

Veel te lange afstanden zijn al weken het probleem bij Ajax. Zorgwekkender is dat niemand binnen de club een sluitende oplossing lijkt te hebben. Na afloop sprak Steijn over ‘heel hard werken’ en ‘trainen, trainen, trainen’, al leidde dat de afgelopen maanden niet tot zichtbare vooruitgang. Daarna hield hij in minuut 93 een moment vast, toen aanvaller Steven Bergwijn sprintte om te verdedigen. “Dat laat zien dat de spirit nog steeds in het team zit.”

Doelman Jay Gorter riep de selectie op om ‘in de spiegel te kijken’. Op de vraag of dit al weken niet zo had mogen zijn, kreeg hij geen antwoord. In die spiegel zag Gorter een team dat bang is om fouten te maken. Vlak voor rust maakte AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis er 1-0 van, waarna Steijn bij rust een donderende toespraak hield, aldus de keeper. De vraag is of dat geen averechts effect heeft gehad voor zijn onstabiele ploeg. De tweede helft gaf Ajax aanzienlijk meer kansen.

Over twee weken wacht FC Utrecht, de verrassende nummer één in de Eredivisie. Trainer Ron Jans is openlijk op zoek naar een mental coach voor zijn ploeg, die met dezelfde angsten kampt. Als Ajax die wedstrijd ook verliest, en nummer zeventien wint FC Volendam, dan staan ​​de Amsterdammers onderaan.

Lees ook:
Ajax blijft wankel, maar vertoont tekenen van herstel

In de tweede groepswedstrijd van de Europa League stelde Ajax een 1-1 gelijkspel veilig AEK Athene uit de brand.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *