Brein achter aanval op Israël is een man zonder benen, met slechts één arm en één oog | Buitenland

[ad_1]

Een man zonder benen, met één arm en één oog, die grotendeels verlamd is en aan een rolstoel gebonden is. Dat is de Hamas-leider die het bevel zou voeren over de Hamas aanval op Israël. Het gaat om Mohammed Deif (58), een mysterieuze figuur die zeker zeven moordpogingen van het Israëlische leger zou hebben overleefd.

Deif is de leider van de al-Qassam Brigades, oftewel de militaire vleugel van Hamas. In deze hoedanigheid zaait hij al tientallen jaren dood en verderf in Israël, onder meer door het plannen van zelfmoordaanslagen. Hij is een mysterieuze figuur, wiens verblijfplaats slechts enkele vertrouwelingen weten. Het Israëlische leger jaagt al meer dan twintig jaar op de man, die talloze moordpogingen heeft overleefd.

Hij werd geboren als Mohammed Diab Ibrahim al-Masri in de Gazastrook, zei hij BBC nieuws. Vanwege zijn rondreizende leven, op de vlucht voor luchtaanvallen vanuit Israël, kreeg hij de bijnaam Deif, ‘de gast’ in het Arabisch. Na zijn studie biologie, scheikunde en natuurkunde sloot hij zich in 1987 aan bij Hamas, tijdens de Eerste Palestijnse Opstand. Daar maakte hij snel carrière en raakte betrokken bij de ontvoeringen en moorden op soldaten op Israëlisch grondgebied. Hij kreeg bekendheid binnen de Al-Qassam Brigades en werd de leider ervan toen de vorige leider, Salah Shehade, in 2002 bij een luchtaanval om het leven kwam.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

‘Dit is nog maar het begin’

Zijn invloed is vandaag de dag nog steeds groot. Op televisie werd een audioboodschap afgespeeld waarin hij opschept over het afvuren van 5.000 raketten op Israël tijdens Operatie ‘al-Aqsa storm’, zoals hij de aanval op Israël noemt. Volgens hem is de operatie een reactie op de zestien jaar durende blokkade van Gaza.

Deif dringt erop aan ‘de aarde onder de voeten van de bezetters in brand te steken’. Volgens Deif ‘is dit nog maar het begin’. Hij roept het verzet in landen als Libanon, Irak en Syrië op om zich aan te sluiten bij de strijd.

Volgens Tijden van Israël Deif overleefde minstens zeven moordpogingen door het Israëlische leger. Tijdens een van die pogingen kwamen zijn vrouw en zeven maanden oude zoon om het leven. Deif was op dat moment niet thuis. Maar dat is hij naar verluidt nooit. Het brein achter de militaire tak van Hamas verloor een oog bij een moordaanslag in 2002. Bij nieuwe pogingen in 2003 en 2006 verloor hij beide benen en een arm. Ook zou zijn ruggengraat ernstig beschadigd zijn.

Lees ook: Gruwelijke beelden van Israël en Hamas op X: ‘Het polariserende vuur wordt aangewakkerd’

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *