Leens heeft primeur met eerste groene schoolplein van Groningen: ‘De klimboom is het mooist, maar die is nog niet groot genoeg’

[ad_1]

De leerlingen van basisschool De Handpalm in Leens hebben een primeur. Dankzij financiële steun van de provincie kregen zij het eerste groene schoolplein van Groningen.

De klimboom heeft nog een lange weg om te groeien en ook het perk met struiken en heesters heeft wat tijd nodig om volwassen te worden. Maar het begin is hier. Wat tot voor kort een kaal, betegeld terrein was, is in enkele weken tijd omgetoverd tot een groen schoolplein. De eerste in Groningen, of in ieder geval de eerste die met steun van de provincie vergroend wordt.

Gedeputeerde Henk Emmens (“Hoi, ik ben Henk en ik werk voor de provincie”) kwam woensdagochtend persoonlijk naar Leens om de werkzaamheden te bekronen. Samen met de Leenster-studenten plantte hij de laatste boom: een overwoekerde dwergmispel. In totaal zijn er de afgelopen weken 75 struiken en struiken en nog eens vijf bomen op het plein geplant.

‘Jammer dat we eind dit jaar van school gaan’

Heeft dat het beter gemaakt? “Ja, dat denk ik wel”, zegt achtsteklasser Femm nadat ze samen met gedeputeerde Emmens en haar ‘collega’s’ van de studentenraad een hele zak vol narcissenbollen heeft geplant. Wat vindt zij het mooiste bezit? “De klimboom, maar die is nog niet groot genoeg”, zegt Femm. “Het is jammer dat we eind dit jaar van school gaan”, zegt klasgenoot Emma.

Maar ook als ze straks staatsburger worden, blijven ze van harte welkom om te zien hoe groen hun groene schoolplein tegen die tijd is geworden, verzekert directeur Arianne Nies. Want deze eerste aanplant is nog lang niet klaar. “Ik zie dit als een begin”, zegt Nies.

Nog negen basisscholen in Groningen werken aan een plan voor een groener plein

Ideeën zijn er genoeg, al zijn ze nog vroeg: van je eigen schooltuin tot meer groene hoekjes op de speelplaats. “Daar gaan we nu verder aan werken”, zegt de schooldirecteur. “Net als bij de vraag hoe we ons groene plein bij de lessen kunnen betrekken. Nu met de herfst kunnen we natuurlijk al prachtig laten zien wat er in deze tijd van het jaar met de natuur gebeurt. Maar dat kan op veel meer manieren.”

De Handpalm dankt zijn nieuwe groene plein aan Provinciale Staten. Alle politieke partijen in het provinciebestuur steunden vorig jaar een voorstel om jaarlijks 50.000 euro te besteden aan het vergroenen van schoolpleinen. Scholen kunnen hiervoor een bijdrage aanvragen van maximaal 5.000 euro. De Handpalm heeft de primeur, maar er gaan binnenkort nog negen basisscholen van start. Er wordt verwacht dat er de komende jaren nog een tiental zullen volgen.

Ook in Stad en Veendam wordt er aan de slag gegaan voor Arbor Day

Dat de klus in Leens woensdag klaar was, is uiteraard geen toeval. Woensdag was het immers Nationale Boomfeestdag in heel Nederland. In Groningen gingen ook basisscholen in de hele provincie de grond in. In Veendam plantten studenten onder meer zestig nieuwe bomen om de 1,5 miljoen euro kostende reconstructie van de Sorghvlietlaan te voltooien. In de stad Groningen zijn studenten van OBS de Wissel en CBS het Mozaïek begonnen met de aanleg van het Klimaatbos. Op het voormalige gronddepot Roodehaan moet dit de komende jaren groeien.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *