Gebouw UMCG wordt afgebroken en krijgt tweede leven als medisch centrum in Meerstad. ‘Dit is niet zomaar een klusje’

[ad_1]

Het woon- en watergebied Meerstad bij Groningen krijgt een nieuw tijdelijk gezondheidscentrum. Het betreft een vleugel van het UMCG die wordt gedemonteerd en hergebruikt op de nieuwe locatie.

Volgens de initiatiefnemers, huisarts Lianne Verbeek van Buuren, apotheker Ebian Brill en Mark Wieringa van de Vastgoedfabriek, is de tijd rijp om komend voorjaar de zorg in Meerstad uit te breiden. Onder één dak worden een apotheek, huisartsenpraktijk, tandarts, verloskundige, fysiotherapeut en logopedist gehuisvest. Er is ook ruimte voor kinderopvang.

Momenteel wonen er ruim 3.800 mensen in Meerstad. Doordat het woongebied groeit, zal de vraag naar medische zorg de komende jaren toenemen. Verbeek van Buuren begon in Meerstad als mobiele huisarts met haar auto vol medische apparatuur. Inmiddels heeft zij sinds anderhalf jaar een eigen praktijkruimte. Momenteel verleent zij zorg vanuit een reeks aan elkaar gekoppelde portacabins. De ruimte is beperkt, waardoor de huisarts niet kan voorzien in de groei die Meerstad de komende jaren verwacht.

‘We moesten snel beslissen’

Met het oog op de toekomst werden de mogelijkheden voor de bouw van een gezondheidscentrum in Grunopark-De Wierden onderzocht. Wieringa vertelt hoe een advertentie hem deze zomer opviel. Het UMCG heeft een pand te koop aangeboden. Wieringa: “Het betrof een demontabele vleugel naast de hoofdingang van het UMCG aan het Hanzeplein. “Het UMCG wilde niet lang wachten met de verkoop. We kwamen in een snelkookpan terecht en moesten snel beslissingen nemen.”

De vraag was hoe snel de klus geklaard kon worden. “Het is geen gebouw dat je snel oppakt en verplaatst”, zegt Wieringa. “Het heeft een stalen constructie en bestaat uit veel onderdelen. Dit is niet zomaar een baan. Het is een project dat met grote precisie moet worden uitgevoerd. Als je niet weet wat je in handen hebt, kun je er heerlijke koffie mee drinken.”

Het UMCG verkoopt het pand (1100 vierkante meter) tegen sloopprijs. Het ziekenhuis ziet het wel zitten om het pand in Meerstad een tweede leven te geven. Brill van de Groningse Apothekengroep sluit niet uit dat de tijdelijke UMCG-vleugel over tien jaar vervangen wordt door een permanent gezondheidscentrum, afhankelijk van de zorgbehoefte.

Grunopark-De Wierden

Jornand Veldman, manager gebiedsontwikkeling van Meerstad, is blij met de komst van het gezondheidscentrum. “Wij denken dat de tijd daar rijp voor is. Er wordt gewerkt aan het verkrijgen van de benodigde vergunningen. De locatie Grunopark-De Wierden is bewust gekozen met het oog op de woningbouwplannen en de inrichting van Meerstad.”

Het is de bedoeling om op 15 oktober te beginnen met de demontage van het UMCG-gebouw. ​​Wieringa: “We verwachten dat alles tegen Kerstmis weg is. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan het materiaal snel gestapeld worden. In januari starten we met de ruwbouw. ​​Hopelijk kan het gebouw kan in mei 2024 in gebruik genomen worden.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *