Nog maar één voetgangersbrug. Het is tijdelijk passen en meten op de Gerrit Krolbrug in Groningen

[ad_1]

Fietsers en wandelaars moeten het vanaf maandag tijdelijk doen met één voetgangersbrug bij de Gerrit Krolbrug in Groningen. Dat betekent proberen en meten…

Sinds het beweegbare deel van de brug in mei 2021 werd opgeteld, moeten er dagelijks ongeveer 20.000 fietsers over de voetgangersbruggen lopen als ze kunnen. Anders moet u een omweg maken.

Begin januari, wellicht eind december (maar dan moet alles volgens plan gaan) komt daar verandering in en kunnen mensen met (bak)fietsen en rolstoelen rijdend het Van Starkenborghkanaal oversteken.

Rijkswaterstaat voorziet hiervoor de westelijke loopbrug van hellingbanen. Dit zal vanaf maandag gebeuren en dan is alleen de oostelijke loopbrug tijdelijk nog beschikbaar voor fietsers. Tweerichtingsverkeer dus. Met echte verkeersregelaars als toezichthouders op de brug.

Te druk voor bromfietsen

Het zal druk zijn, zo bleek donderdag toen de oostelijke voetgangersbrug al gesloten was. Vanwege de verwachte drukte laat Rijkswaterstaat vooraf de middelste van de drie ‘rijstroken’ blokkeren in een poging brom- en scooters buiten te houden.

“Daarvoor wordt het te druk op de brug. Wij hopen dat die automobilisten de komende weken een omweg maken”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De hellingen van steigermateriaal worden door een toneelbouwer geplaatst. Direct naast de loopbrug zijn ze al begonnen met het leggen van de fundering van 12 meter lange palen.

Ook op vrijdag zijn er nog voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 15.00 uur en in het weekend zijn beide bruggen weer tegelijk open en maandag gaat de toekomstige opritbrug dicht.

De opritten blijven in gebruik totdat de bouw van de nieuwe autobrug begint. Dat zou binnen zijn 2026 moet gebeuren.

Testritten

Volgens Rijkswaterstaat zal de bouw, als er geen vorstperiode is, waarschijnlijk nog voor de kerst klaar zijn. “We gaan dan met verschillende gebruikers testen en kijken hoe de lijnen het beste kunnen worden toegepast. Hiervoor hebben we dan wel twee dagen droog weer nodig. De kans dat de brug dit jaar opengaat is niet groot.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *