Onderzoek mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij Internationaal Theater Amsterdam | Show

[ad_1]

Theatergezelschap International Theater Amsterdam (ITA) doet onafhankelijk onderzoek naar mogelijk ongepast gedrag op de werkvloer. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dit na berichtgeving De Volkskrant. Een kritisch bericht op Instagram van actrice Hélène Devos is aanleiding voor het onderzoek.

Een week geleden plaatste Devos een bericht op Instagram waarin ze liet weten na dertien jaar het theater te verlaten. Ze schreef dat ze getuige was van ‘ernstige mentale en fysieke mishandeling’. Telkens wanneer ze deze kwestie de afgelopen jaren ter sprake bracht, zei ze dat ze altijd ‘agressief werd teruggedrongen’. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de actrice en de directie van het bedrijf en neemt Devos alsnog geen ontslag. Ook zij werkt mee aan het onderzoek.

Het onafhankelijke onderzoek bij ITA wordt uitgevoerd door Verinorm, een onderzoeksbureau op het gebied van sociale veiligheid, criminaliteit en integriteit. Algemeen directeur Clayde Menso spreekt De Volkskrant van ‘een persoonsgericht onderzoek op basis van gesprekken met betrokkenen, waarbij de vraag centraal staat: wat is er feitelijk gebeurd?’.

Artistiek directeur Eline Arbo, die sinds 1 september Ivo van Hove in deze functie opvolgt, benadrukt in de krant dat ITA veel belang hecht aan sociale veiligheid. Er zijn al diverse maatregelen ingevoerd, zoals externe vertrouwenspersonen en intimiteitscoördinatoren en een gedragscode ‘ongewenst gedrag’. Bij het aantreden van Arbo heeft Arbo een ‘chef d’actor’ toegevoegd, een acteur die per productie als aanspreekpunt fungeert voor de cast. Halverwege een repetitieproces komt Arbo ook langs om te vragen of er iets aan de hand is.

Over Devos en haar bericht zegt directeur Menso in de krant ‘verrast’ te zijn omdat er al langer gesprekken met haar gaande zijn. Hij stelt dat het daarom goed is ‘als in het onderzoek ook wordt gekeken naar hoe wij als organisatie met die klachten zijn omgegaan’.

Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Bekijk hieronder onze show- en entertainmentvideo’s:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *