Ook tweede ronde verkiezingen Ecuador getekend door geweld



Als Ecuador komende zondag naar de stembus gaat, zal er één ding bovenaan het verlanglijstje van de meeste kiezers staan: veiligheid. Dit is de laatste tijd uit iedere peiling gebleken en zal na afgelopen weekend niet minder zijn geworden. Hoewel kiezers zich na twee brute moorden in gevangenissen op wellicht de meest spraakmakende gevangenen van het land ook zullen afvragen of de persoon die zij tot president kiezen werkelijk de baas van het land zal worden.

Vóór de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in augustus was het land al geschokt door de brute moord op een van de kandidaten, Fernando Villavicencio. Hij betaalde met zijn leven voor de radicale maatregelen die hij beloofde tegen corrupte politici en de georganiseerde misdaad. Hij werd op klaarlichte dag drie keer in het hoofd geschoten.

In verband met die liquidatie zijn zes Colombianen gearresteerd. Zij werden op hun beurt vrijdagavond geliquideerd in een gevangenis in Guayaquil. Dat de relatie met de moord op Villavicencio niet toevallig was, bleek een dag later, toen in een andere gevangenis in de hoofdstad Quito een zevende verdachte van dezelfde moord werd geliquideerd.

Geen goede verklaring

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en de autoriteiten kunnen geen goede verklaring geven waarom met name deze gevangenen niet voldoende konden worden beveiligd. Het kan zijn dat degene die opdracht heeft gegeven tot de moord niet meer wil weten over de omstandigheden, maar het kan ook gaan om een ​​schikking tussen rivaliserende bendes. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de bendes in de gevangenissen meer macht lijken te hebben dan de overheid. Aftredend president Guillermo Lasso riep afgelopen zomer de noodtoestand uit in de gevangenissen van zijn land, nadat rebellen honderd bewakers in een gevangenis hadden gegijzeld, waarbij achttien doden vielen.

De afgelopen jaren is Lasso er niet in geslaagd het geweld, dat in het land uit de hand loopt, te stoppen. Nog niet zo lang geleden was het land een van de veiligste in de regio, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een van de meest gewelddadige landen ter wereld. In de eerste helft van dit jaar registreerde het land, waar ongeveer evenveel mensen wonen als Nederland, maar liefst 4.374 moorden, voornamelijk gerelateerd aan drugssmokkel. De afgelopen jaren hebben veel bendes hun smokkelroutes naar Ecuador verlegd, en nu betwisten ze de dominantie.

Neem de controle terug

In de eerste ronde kregen de linkse kandidaat Luisa González en de zakenvriendelijke centristische kandidaat Daniel Noboa uiteindelijk de meeste stemmen en mochten op 15 oktober door naar de tweede ronde. In hun slotdebat vorige week probeerden ze elkaar te overtreffen met harde maatregelen tegen de misdaad. “We zullen de controle over ons land, onze gevangenissen, onze straten en vooral onze havens en luchthavens terugnemen door ze te militariseren”, beloofde González. Het feit dat zowel zij als haar tegenstander Noboa tijdens het debat een kogelvrij vest droegen, laat zien hoe noodzakelijk dit is.

Lees ook

Politici in Ecuador staan ​​machteloos tegenover het geweld

Gehuld in een kogelvrij vest en een helm waarin hij bijna verdrinkt, omringd door beveiligers, maakt Christian Zurita donderdag een wat verdwaalde indruk op het podium.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *