Het festival dat ontaardde in een schokkende slachtpartijHet bloedbad dat Hamas rond Gaza heeft veroorzaakt, wordt ‘Israëls Bucha’ genoemd. Ondanks alle overeenkomsten tussen het ‘iconische’ bloedbad van vorig jaar in Oekraïne en dat in Israël is er één groot verschil. Terwijl Rusland vorig jaar een poging deed om het bloedbad in de voorstad van Kiev af te doen als nepnieuws en te ‘bewijzen’ dat de Oekraïners het zelf hadden gedaan, verspreiden Hamas-strijders nu trots zelf de beelden.

Deze beelden maken dan ook deel uit van de campagne, die mede tot doel had Israël te shockeren, vernederen en demoraliseren. Video’s van gedode of gewonde Israëlische soldaten zenden de boodschap uit dat het Israëlische leger verslagen kan worden. De video’s van bebloede, doodsbange gevangengenomen burgers, inclusief hele families, kunnen een bron van leedvermaak zijn voor gelijkgestemden, maar ze bevatten ook een waarschuwing aan de Israëli’s: dit is wat jullie te wachten staat zodra we de controle overnemen.

Het Supernovafestival in de Negev-woestijn, bijgewoond door duizenden weerloze jongeren, was een geschenk uit de hemel voor de terroristen. De beelden van de gruwel waarin het festival ontaardde zijn een voorbeeld geworden van de meedogenloosheid waarmee zij opereerden. Naast doorzeefde autowrakken zijn op en rond het festivalterrein de lichamen geborgen van ongeveer 260 mensen die door Hamas-commando’s zijn doodgeschoten.

Weken reclame

De viering, niet ver van de grens met Gaza, was een gruwel voor veel van wat een gruwel is voor islamitische fanatici. In Israël werd er al weken reclame voor gemaakt en enkele duizenden jonge mensen hadden zich voor het festival in de Negev-woestijn verzameld. Ze waren vrij vanwege de Joodse feestdagen van het Loofhuttenfeest en Simchat Torah. Maar het dansfeest had eerder een hedonistisch dan een religieus karakter, met slogans als ‘vrije liefde’, op een terrein met een groot Boeddhabeeld. Veel van de gasten die hier op elektronische geluiden dansten, waren sexy geklede hipsters.

Onder hen ook gepensioneerde dienstplichtigen. “Ze hadden hun verplichte militaire dienst vervuld”, vertelde Jonathan Polin aan de Amerikaanse zender NBC over zijn vermiste 23-jarige zoon Hersh en zijn vrienden op het feest. “Ze genoten gewoon van een vrije dag in de natuur en luisterden naar muziek toen de terreur toesloeg.”

Feestgangers zeggen dat ze rond zonsopgang de eerste raketten uit Gaza hoorden komen. Veel mensen sprongen in hun auto. “Er was een file van auto’s die probeerden weg te komen”, zei overlevende Eliav Klein op NBC. Toen klonken plotseling geweerschoten. Deze kwamen ook van mannen in paragliders. Honderden jongeren verlieten in paniek hun auto. “Iedereen begon gewoon alle kanten op te rennen. Niemand wist waar je heen kon.”

Boom voor boom

Een andere feestganger, Gili Yoskovich, vertelde de BBC ook dat hij mannen uit verschillende richtingen zag schieten. Hij werd aangereden, maar wist zijn auto te verlaten en weg te rennen. Hij verstopte zich in een boomgaard. “Ik lag op de grond en zag ze overal om me heen”, zegt hij. “Ze gingen boom voor boom en schoten – bang, bang, bang – overal van beide kanten. En ik zag overal om mij heen veel mensen sterven.”

Een onbekend aantal gasten werd niet neergeschoten maar ontvoerd. Waarschijnlijk zijn het tientallen. Op een video is te zien hoe twee mannen een van hen, Noa Argamani (25), meenemen op een motor terwijl ze om haar leven smeekt: ‘Don’t kill me!’. Op de camera is ook haar vriendin Avinatan te zien, die wordt weggevoerd.

Een andere video toont een bewusteloze vrouw in de kofferbak van een auto, blijkbaar in Gaza. Mannen met geweren in de gevangenis roepen ‘Allahu Akbar’. Terwijl de auto wegrijdt, wordt ze bespuugd. Familie heeft haar geïdentificeerd als Shani Louk, die de Duitse en Israëlische nationaliteit heeft.

Hamas trainde speciale troepen voor de aanval

De aanval op Israël werd uitgevoerd door een speciale Hamas-eenheid die maandenlang trainde, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen van zowel Hamas als Israël. Hamas heeft video’s vrijgegeven waarop te zien is hoe de commando’s, met emblemen van het ‘Air Force Falcon Squadron’, trainen in hun paragliders.

Toen zaterdag duizenden raketten werden afgevuurd, maakte een elite-eenheid van ongeveer 400 man misbruik van de verwarring door op verschillende punten het hek rond de Gazastrook te doorbreken of er met paragliders overheen te vliegen. De motorfietsen en auto’s die Israël binnenvielen, werden geëscorteerd door verkenningsdrones.

Een deel van de plannen was dat Israël maandenlang de indruk kreeg dat Hamas de oorlog beu was en zich meer wilde concentreren op het verdienen van geld dan op vechten. Niettemin werd er in de Gazastrook, min of meer in het volle zicht van de Israëlische veiligheidsdiensten, een nepdorp gebouwd om de inname van nederzettingen te trainen.

Het Israëlische leger was zaterdag vanwege de feestdagen niet alleen minder alert, maar ook minder sterk, aldus een Israëlische veiligheidsbron. Troepen werden vanuit Gaza naar de Jordaanoever gebracht om de Joodse kolonisten daar te beschermen.

Lees ook:

Na de verschrikkingen in Israël volgt nu de verschrikkingen in Gaza

De Israëlische luchtmacht voert zware bombardementen uit op Gaza. De ruim 2 miljoen inwoners kunnen nergens heen, wellicht naar Egypte, maar dat land zit daar niet naar te kijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *