Gelijkspel poetst de lach bij SC Cambuur niet weg: ‘Geen moment het gevoel gehad dat we nog zouden gaan verliezen’

[ad_1]

Uiteraard is er bij SC Cambuur nog werk aan de winkel, zo bleek uit de wedstrijd tegen Roda JC. Maar het team laat ook vooruitgang zien. “De beste Cambuur moet nog komen.”

“Deze jongen heeft lekker gezwommen.” Léon Bergsma staat tegenover Teun Bijleveld in de catacomben van het Cambuurstadion. Na een minuut of tien voetbal kwam de linksback van Roda JC gevaarlijk opdagen. Bergsma legde in het strafschopgebied een hand op zijn schouder in een poging hem tegen te houden. ‘En hij gaat liggen, die zwakke,’ zegt hij knipogend. “Nou, dat is slim”, antwoordt Bijleveld. Ze kunnen er weer om lachen en kunnen allebei leven met de loting.

Walid Ould-Chikh scoorde de daaropvolgende strafschop. Hij maakte de stand 1-1, wat tevens de eindstand was. Cambuur-coach Henk de Jong heeft een iets andere mening dan Bergsma. “Ik zag het moment opnieuw en het was licht, maar hij kan het geven.”

Licht, dat vond De Jong ook van het spel van zijn ploeg in de eerste helft. “Roda was fysiek beter en speelde ook goed voetbal”, zegt De Jong. “We hebben veel wedstrijden verloren. Zij zijn net iets verder dan wij.”

De kans op 2-0 voor Smit

Al had de wedstrijd er binnen tien minuten heel anders uit kunnen zien. Binnen vijf minuten scoorde Milan Smit, spits tegen Roda JC in plaats van linksbuiten omdat Roberts Uldrikis ontbrak vanwege internationale verplichtingen met Letland, de 1-0. Even later had ook Smit de 2-0 op zijn schoen. Hij kon alleen doelman Koen Bucker benaderen en wilde de stuiterende bal over hem heen tikken, maar deed dat te hard. De bal belandde op het dak van het doel.

“Zo’n bal moet erin”, zegt De Jong. “Maar zelfs als dat wel was gebeurd, zou ik ervan uitgegaan zijn dat Roda terug zou zijn gekomen, simpelweg omdat het een hele goede ploeg is.”

Na het doelpunt van Roda draaide de wedstrijd om en kregen Ould-Chikh, de behendige rechtsbuiten Sami Ouaissa, Enrique Peña Zauner en Rodney Kongolo grote kansen om de ploeg uit Kerkrade op voorsprong te zetten. Dat gebeurde een keer niet.

“Dat is het grote verschil met de seizoensstart, toen we zo’n twee doelpunten zouden hebben gekregen”, zegt Bergsma. “Nu waren we het 25 minuten lang helemaal kwijt, maar we weerhielden ze ervan om te scoren.” Doelman Yanick van Osch maakte een paar goede reddingen, maar Roda maakte andere kansen kapot.

Thomas Poll, linksback omdat Sekou Sylla interlands speelt met Guinee, en Wiebe Kooistra van Harkema bleven na rust achter in de kleedkamer. De linkerkant had het moeilijk. “Heel lastig”, zegt De Jong. “Maar dat is de leeftijd en dat is nog steeds het ‘wilde’, daar moeten we aan werken.” Jeremy van Mullem en jeugdspeler Myles Veldman moesten voor meer controle zorgen en dat kwam er in de tweede helft.

‘De tekening was precies hier’

“In de tweede helft was het aan beide kanten niet zoveel”, zegt Bergsma. “Niemand heeft nog echte kansen van betekenis gehad.” Remco Balk, die zelf nog een gele kaart pakte, maar er ook drie ‘veroorzaakte’ voor de tegenstander, was er met een kopbal dichtbij. Bergsma: “Maar uiteindelijk was een gelijkspel hier terecht.”

Op welk vlak won Cambuur van Roda? “Ik heb nooit het gevoel gehad dat we gingen verliezen”, zegt Bergsma. De centrale verdediger is vol van het vertrouwen dat hij van De Jong heeft gekregen. “Als je dat gevoel hebt, dan heb je geen andere keuze dan je beste zelf te laten zien op het veld, ook al denk ik dat ik vandaag niet genoeg aan de bal heb gebracht.”

Moeilijke tijd voor Bergsma

Onder trainer Sjors Ultee belandde Bergsma op de bank: Ultee wilde ‘echte mannen’ achterin. De opbouw van achteren was van ondergeschikt belang. Dat is precies de kracht van Bergsma. “Vanaf het moment dat ik op de bank werd gezet tot aan de wedstrijd tegen Dordrecht heb ik het heel lastig gehad”, vertelt de Amsterdammer. Hij was destijds zeker niet zijn beste zelf. “Het was toen heel moeilijk om mezelf omhoog te blijven duwen. Dat neem je mee in je hoofd, dus daar was ik vaak chagrijnig.”

Hij had het gevoel dat hij iemand moest zijn die hij niet was en begon zich steeds meer in zijn schulp terug te trekken. “Ik voelde me helemaal niet lekker”, aldus Bergsma. Nu loopt hij met opgeheven hoofd over het veld en zijn mond gaat steeds verder open. “Dat is wat krediet met iemand doet.”

‘Gewoon’ voetballen

De Jong was de afgelopen weken veel bezig met zijn verdedigers en probeerde ze weer ‘zijn spel’ te laten spelen. Verdedig alleen daadkrachtig als het echt niet anders kan, maar vooral ‘voetballen’. Het is het meest gebruikte woord tijdens de training. Dat klinkt eenvoudig, maar vergde nogal wat aanpassing. “Maar voor mij is het heel prettig om te voetballen, want daar ligt mijn kracht”, zegt Bergsma.

De centrale verdediger komt nu meestal met een glimlach thuis. “Natuurlijk is een gelijkspel altijd verdrietig, vooral omdat je de afgelopen weken gewend bent geraakt aan winnen”, zegt hij. “Maar als je met zoveel zelfvertrouwen op het veld staat, speel je anders voetbal. Dat zie je in de kleine dingen: dat je een bal accepteert als je hem krijgt en hem niet wegschiet. Ik kan er ook van genieten dat we de regie weer terugnemen.”

Hoofd koel houden en controle houden: Bergsma en Cambuur doen het steeds beter, ook na tegenslagen. De betere tweede helft werd tegen Roda JC niet beloond, maar dat mag de pret niet drukken. Een gelijkspel neemt het gelach dat de afgelopen weken bij Cambuur is ontstaan ​​niet weg. “We boeken keer op keer vooruitgang”, zegt Bergsma. “Mijn beste zelf komt eraan en het beste Cambuur moet nog komen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *