Seismologen: explosie voorafgaand aan lek Finse gasleidingDe vermoedelijke explosie vond plaats om 01.20 uur (lokale tijd), ongeveer 40 kilometer verwijderd van de Estse kustplaats Paldiski, aldus het Noorse seismologische bureau NORSAR. Finse meetstations hebben die knal waargenomen. Het gaat om schattingen, de exacte locatie is dus onzeker.

De Finse regering meldde eerder op dinsdag dat het lek in de pijpleiding, genaamd Balticonnector, waarschijnlijk werd veroorzaakt door ‘activiteiten van buitenaf’. Ook een telecomkabel raakte beschadigd. Volgens het hoofd van de Finse recherche, Timo Kilpeläinen, duidde de omvangrijke schade op opzettelijk handelen, maar dat is niet zeker. Hij zei tijdens een persconferentie dat er geen bewijs is dat er explosieven zijn gebruikt.

Nord Stream-pijpen

Het lek doet denken aan de nog steeds mysterieuze explosies die de twee Nord Stream-gaspijpleidingen tussen Duitsland en Rusland vernietigden. NORSAR schrijft op de eigen website dat de explosie van afgelopen weekend veel minder luid was dan die bij Nord Stream.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat ze “elke opzettelijke vernietiging van essentiële infrastructuur” veroordeelde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *