Hamas roept vrijdag uit tot dag van mobilisatie moslimwereld

[ad_1]

Als Hamas zijn zin krijgt, zal komende vrijdag in het teken staan ​​van de massale solidariteit van de Arabische en islamitische wereld met het Palestijnse volk. De islamitische beweging geeft de dag de naam ‘Vrijdag van de Al-Aqsa Zondvloed’.

De beweging riep jonge Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever op om de confrontatie aan te gaan met Israëlische kolonisten en Israëlische soldaten. Palestijnen die in Israël wonen, moeten op hun beurt naar de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem gaan en voorkomen dat de Joden de plek door hun massale aanwezigheid ‘ontheiligen’.

De Tempelberg, in het Arabisch bekend als Al-Haram al-Sharif, met de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee, is de derde heiligste plaats in de islam. Binnen het jodendom is deze plek, waar de Klaagmuur deel van uitmaakt, de belangrijkste.

Nest van terreur

Ondertussen bombardeerde Hamas dinsdag ook Israëlische doelen vanuit de Gazastrook. Volgens Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever schoot een van hen het doel voorbij en kwam terecht in de buurt van de Palestijnse stad Jenin. Onder meer Tel Aviv en de stad Ashkelon kwamen onder vuur te liggen. Hamas beweerde ook raketten te hebben afgevuurd op de Israëlische luchthaven Ben-Gurion. Israël ontkent dit, maar een vliegtuig uit Malta keerde dinsdagavond op weg naar Tel Aviv om nadat er schoten waren gelost.

Ook vanuit Zuid-Libanon werden raketten richting Israël afgevuurd. Hamas eiste ook deze beschietingen op.

Het Israëlische leger bombardeerde op zijn beurt opnieuw doelen in de Gazastrook. Alleen al in Gaza-stad werden honderden mensen beschoten. De legerleiding sprak van een ‘terroristennest’ dat is opgeruimd. Ook zouden smokkeltunnels in het zuiden van de Gazastrook, nabij Rafah, zijn uitgeschakeld.

Internationaal Strafhof in Den Haag

Bij de Israëlische bombardementen zijn naar verluidt verschillende hoge Hamas-leden om het leven gekomen, waaronder de Palestijnse minister van Economische Zaken. De lichamen van ongeveer 1.500 geïnfiltreerde Hamas-strijders zouden ook in Israël zijn teruggevonden.

Volgens een VN-onderzoekscommissie naar Israël en de Palestijnse Gebieden is er “duidelijk bewijs” dat er sinds zaterdag oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Israël en de Gazastrook. Hieronder vallen ook aanvallen op burgers. De commissie zegt bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden door de strijdende partijen te verzamelen en te bewaren.

De gegevens worden onder meer gedeeld met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het Israëlische leger en de Palestijnse militanten worden opgeroepen zich strikt te houden aan het internationaal humanitair recht en de mensenrechtenwetgeving.

Openbare aanklagers in Duitsland openen een onderzoek naar Hamas om te onderzoeken of de beweging zich schuldig heeft gemaakt aan de ontvoering en moord op Duitse burgers tijdens het verrassingsoffensief van dit weekend. Volgens Berlin bevinden zich onder de honderden slachtoffers Duitsers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ze allemaal de dubbele Israëlisch-Duitse nationaliteit hebben.

Lees ook:
Discussie over Israël en Hamas? Pas op, zegt de Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden adviseert studenten discussies over het conflict tussen Israël en Hamas te vermijden als mensen lijnrecht tegenover elkaar staan.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *