Chaos troef bij fietsbrug Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Het lijkt een loterij waarbij fietsers, lopers en rijders overgeleverd zijn aan elkaars nukken.

[ad_1]

Na zes jaar overleg en toezeggingen zonder zichtbare verbeteringen zijn ze het zat in Nieuw Amsterdam/Veenoord. Bewoners eisen actie bij gevaarlijke fietsbrug ‘t Vonder.

Het is niet helemaal duidelijk of het het recht van de sterkste, de wijste of de meest beschaafde is, maar het is een klein wonder dat het niet vaker helemaal mis gaat met de fietsbrug. Voor veel kinderen en ouderen blijkt het oversteken van de Vaart NZ en Vaart ZZ een avontuur vol gevaren.

Volle snelheid

Het vermijden van de drukke brug is geen optie. Bewoners van de wijk Noordenwerf moeten de oversteek maken naar school, sportclub, winkels, dokter of bibliotheek.

Het begint met een kruising van de Vaart NZ weg, de drukste weg in het zusterdorp waar ook veel pendelaars richting Emmen-Zuid, Erica en Schoonebeek rijden. In het verlengde van de snelweg A37 wordt het gaspedaal vaak niet spaarzaam gebruikt. Volgens metingen ligt de gemiddelde snelheid ruim boven de toegestane vijftig kilometer per uur.

Een blik op de smalle kruising maakt na een paar minuten duidelijk waar het knelpunt zit. Eén bestuurder snelt op volle snelheid voorbij, terwijl een ander stopt om voorrang te geven aan voetgangers die geen voorrang hebben. Beide keuzes maken de zaken er niet veiliger op.

Prioriteit of niet

Het lijkt nu wel een loterij waarbij fietsers, hardlopers en ruiters overgeleverd zijn aan elkaars grillen. Zelfs voor wie denkt de verkeersregels onder de knie te hebben, is er weinig begeleiding. Het voorrangsbord voor auto’s vlak voor het kruispunt geeft weinig aanleiding tot vaart minderen en de lichte verhoging van de weg functioneert meer als een wiegend lanceerplatform dan als een rem.

Wie ongeschonden de fietsbrug over het kanaal over is gekomen, kan even op adem komen voor het volgende obstakel. Fietsers hebben wel voorrang bij de uitgang van de brug aan de zuidzijde. Wie dat ook daadwerkelijk krijgt, heeft een geluksdag. Automobilisten lijken al hun aandacht nodig te hebben voor de andere hoeken van het verwarrende kruispunt. Een verkeerd aangelegd plateau bracht op deze plek alleen maar minder orde in de chaos.

Bij Lokaal Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord zijn ze de situatie beu. Zij waarschuwen al sinds 2017 voor de onveilige oversteek. Al na een jaar krijgen ze naar eigen zeggen een oplossing voorgeschoteld van het gemeentehuis van Emmen: een zwaailicht om het verkeer te waarschuwen voor een gevaarlijk kruispunt. Maar het is er nog steeds niet. Ook waren er geen andere waarschuwingslichten, borden, een zebrapad of verkeerslichten.

Verkeerd keelgat

Voor het zusterdorp was er een drukke verkeersavond waar bewoners samen met politie, politici en deskundigen dit punt massaal bovenaan de prioriteitenlijst plaatsten. Nu komt alles goed, dachten ze bij Lokaal Belang.

Maar dat gebeurde niet. Begin dit jaar plaatste het bestuur daarom een ​​hulpkreet in deze krant. Ook dat bracht geen verandering.

“Na de zomer kregen we een brief van de gemeente met de vraag of we de belangrijkste knelpunten in het dorp wilden doorgeven. Ook bleek dat we ineens van het korte en lange lijstje van de gemeente waren gevallen voor het aanpakken van verkeerspunten. Dat ging echt voor ons de verkeerde kant op”, zegt Margriet Vorsteveld. “Natuurlijk worden wij in het dorp aangesproken op dit gevaar, we voelen ons niet serieus genomen.”

Vorsteveld woont zelf ‘aan de andere kant’ en haar familie steekt dagelijks meerdere keren over. “Mijn dochter was vijf toen we opriepen tot actie. Ze is nu tien en moet nog het kruispunt oversteken. Als leeftijdsgenootjes komen spelen, nemen ouders ze met de auto mee om de brug te vermijden. En dan heb ik het nog niet eens over de vele 80-plussers die met hun rollator moeten oversteken.”

Alles loopt vast

Samen met bestuurslid en buurtbewoner Arie Hollander overziet ze vol ongeloof het kruispunt. Binnen tien minuten gaat het minstens vijf keer bijna mis. “Die Seat heeft voorrang op die rode auto, en die vrachtwagen moet eigenlijk op die fiets wachten, maar alles loopt vast en niemand weet wat te doen. Dit kan zo niet langer doorgaan”, vraagt ​​Hollander.

Een voetganger wacht met voorrang gedwee de chaos op het kruispunt af, een fietser durft een slalom tussen wachtende auto’s door. De blikken tussen alle weggebruikers variëren van verwarring tot vuurspuwen.

Politieke actie

Vorsteveld: “Een uitbreiding van het plateau aan de ene kant en een stoplicht aan de andere kant lijkt mij nog steeds de meest logische oplossing, maar de gemeente heeft zeker wijze mensen die iets beters kunnen verzinnen. Het maakt mij niet meer uit wat ze doen, als ze het maar aanpakken.”

Lokaal Belang pakte tijdens een gemeenteraadsvergadering de microfoon om haar ongenoegen te uiten. Een aantal lokale politici steunden de wanhoopskreet uit het dorp en verwachtten actie van verantwoordelijk wethouder Jan Bos.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *