Studenten gaan actievoeren tegen ‘verwoestende’ renteverhoging

[ad_1]

Studenten zijn niet van plan de aangekondigde vervijfvoudiging van de rente op studieleningen zomaar te accepteren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) protesteert over twee weken voor de Tweede Kamer tegen de forse rentestijging. De vereniging voorziet “een verwoestend effect op zowel huidige studenten als oud-studenten” als de rentestijging doorzet.

De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun studielening stijgt op 1 januari 2024 naar het hoogste niveau in veertien jaar. Voor de meeste studenten gaat het percentage van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat was niet zozeer een politiek besluit: de rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de overheid betaalt op staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar. Als de rente op de kapitaalmarkt stijgt, volgt automatisch de rente die (oud-)studenten betalen.

Volgens de LSVb zal de voorgestelde verhoging voor grote onrust onder studenten zorgen. Voorzitter Elisa Weehuizen ziet “enorme financiële wanhoop onder studenten”. Ook worden ze geconfronteerd met stijgende huurkosten, hoger collegegeld en duurdere woonlasten in het algemeen. Daarentegen is de basisbeurs dit studiejaar opnieuw ingevoerd. Ook het maandbedrag is het eerste studiejaar extra hoog vanwege inflatie, maar de verhoging wordt daarna niet verlengd.

‘Suggestie gewekt’

Tijdens het protest op 25 oktober zal de LSVb pleiten “voor een stop aan de renteverhoging en meer compensatie voor studenten.” Zeker nu het verkiezingstijd is, wil de vereniging van politieke partijen horen ‘wat hun reactie is op de zorgen van studenten’.

De renteverhoging zou ook tot een juridische strijd kunnen leiden. Adviesbureau Juridisch Advies Gezocht zegt een rechtszaak tegen de Staat voor te bereiden, omdat de renteverhoging volgens de advocaten van het kantoor onrechtmatig is. Volgens hen heeft de overheid studenten niet goed geïnformeerd over de financiële risico’s die gepaard gaan met het afsluiten van een studieschuld.

Jarenlang hoefden studieleningen geen rente op te brengen. Volgens de advocaten heeft de regering ten onrechte ‘gesuggereerd dat de rente op nul procent zou blijven’.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *