Australische journalist vrijgelaten na drie jaar gevangenschap in China

[ad_1]

De Australische journalist Cheng Lei is na ruim drie jaar gevangenisstraf door China vrijgelaten. Dat heeft de Australische premier gezegd Dat maakte Anthony Albanese woensdag bekend. Cheng werd in Peking gearresteerd op beschuldiging van ‘illegaal verstrekken van staatsgeheimen aan een ander land’.

De journaliste, geboren in China en opgegroeid in Australië, zou in Melbourne herenigd zijn met haar twee kinderen en familie nadat de “gerechtelijke procedures in China waren afgerond”, aldus Albanese. Volgens het Chinese ministerie van Staatsveiligheid werd Cheng het land uitgezet nadat ze haar volledige straf had uitgezeten, zo meldden internationale persbureaus.

Als presentator en verslaggever voor de Engelstalige Chinese staatsomroep CGTN werkte Cheng tien jaar vanuit Peking. In 2020 verdween ze plotseling van het scherm, net als haar gegevens in haar verslaggeversbiografie op de website van haar werkgever. Later bleek dat ze op een geheime locatie verbleef, ‘onder toezicht’ van de Chinese autoriteiten, nadat ze was gearresteerd op verdenking van het delen van staatsgeheimen met een ander land.

Kritisch op pandemische aanpak

Cheng zou vóór haar arrestatie op Facebook kritiek hebben geuit op de manier waarop de Chinese regering en president Xi Jinping omgingen met de coronacrisis, die op dat moment in volle gang was. Twee jaar later werd ze achter gesloten deuren berecht; ook de Australische ambassadeur in China mocht het proces niet bijwonen.

De kwestie zette de diplomatieke posities tussen Australië en China onder druk. De Australische regering uitte herhaaldelijk haar bezorgdheid tegenover Peking over de detentie van Cheng en haar toestand. Bovendien zorgde de Australische oproep tot internationaal onderzoek naar de oorsprong van het in China ontdekte coronavirus voor kwaad bloed in China. Albanese maakte woensdag in zijn verklaring wel bekend dat hij dit jaar China zal bezoeken.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *