De beste uitzendingen van Vandaag Inside zijn na een gewraakte uitspraak van Johan Derksen | Show

[ad_1]

Angela kijkt tvEr zijn avonden waarop weinig programma’s beter zijn dan Vandaag Binnen. Volgens Angela de Jong was er dinsdagavond zo eentje.

In een wereld waar enige zekerheid momenteel moeilijk te vinden isals tv-kijker kun je gelukkig op één ding vertrouwen: zodra er ophef ontstaat over uitspraken van Johan Derksen, wordt daar nergens zo uitgebreid over gesproken als bij Vandaag Binnen jezelf. En gek genoeg levert dat vaak de beste uitzendingen op. Denk bijvoorbeeld aan de racisme-uitzending na Johans grap over Akwasi. Op die momenten is de show, meer dan enig ander programma, een spiegel van wat er in de samenleving gebeurt. En het kan zelfs een spiegel zijn voor de samenleving, zo bleek dinsdagavond.

Het eerste halfuur stond geheel in het teken van Johans brutale uitspraken van maandag dat ‘de joden er zelf om hadden gevraagd’. Aanvankelijk brulde hij dat hij zeer tevreden was met zijn teksten en er volledig achter stond. Hij gebruikte ook zijn favoriete woord ‘geannuleerd’. Maar hij gaf eigenlijk toe dat hij niet ‘de Joden’ had moeten noemen, maar ‘de staat Israël’.

Het bleek de opmaat voor een uitzending waarin hij van gasten Pieter Cobelens en Job Knoester een les kreeg die hij zo hard nodig had. Ze boden hem en de VI-kijkers een breder perspectief dan ‘de joden erom vroegen’. Het ging over het 4000 jaar oude conflict in het Midden-Oosten. Over de voortdurende dreiging voor de Joden. Over het oorlogsrecht. Over militaire actie. Dat bracht de zaken na maandag weer in evenwicht.


Juist door het hardop te zeggen ontstaat er een discussie

Angela de Jong

Het is zowel de kracht als de valkuil van VI dat daar drie mannen zitten die schreeuwen wat ze denken en denken. Ik vergelijk het graag met het amusante verjaardagsfeestje in Oud-Hollandse kring waar die ene betweterige oom denkt alles te weten en zich graag laat aanzetten door dat ene slimme neefje. Alleen VI heeft een paar camera’s en er kijken ruim een ​​miljoen mensen. Als het om onderwerpen als politiek, voetbal, tv en showbizz gaat, doet het niet veel kwaad, maar als het om onderwerpen als Israël en de Palestijnen gaat, zou je soms willen dat ze gewoon hun mond hielden of langer nadachten. En tegelijkertijd ook niet, want ze doen precies wat wij allemaal de hele dag doen. Juist door het hardop te zeggen ontstaat er een discussie. En wie ervoor openstaat, zal er iets van leren.

In één opzicht was VI geen weerspiegeling van de samenleving, maar een voorbeeld. Het debat verliep rustig en respectvol. Ze luisterden naar elkaar. Denk daar eens over na deze dagen. Wat niet betekende dat de meningen ineens heel anders werden. Dat is niet noodzakelijk.

Met de kanttekening dat het natuurlijk een groot verschil maakte dat Job en Pieter mannen zijn. Want uit de recente geschiedenis blijkt dat Johan zich nooit zo laat tegenspreken door een vrouw. En hij zou haar zeker niet zoveel ruimte geven.

Hoe dan ooker moet ook wat te klagen zijn over Johan Derksen.

Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.Eens oneens? Onderaan dit artikel kunt u reageren. Alleen reacties met een volledige naam worden geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.


[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *