6% increase in crimes committed in the Netherlands last year

[ad_1]

De Nederlandse politie registreerde vorig jaar 6 procent meer misdrijven dan in 2021. De cijfers liggen nog steeds onder het niveau van 2019 en veel lager dan tien jaar geleden. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Raad voor de Rechtspraak melden dit woensdag.

Samen met de stijging van het aantal geregistreerde misdrijven steeg het aantal geregistreerde verdachten met 5 procent en steeg het aantal doorgestuurde zaken naar het Openbaar Ministerie (OM) dagvaardingen beide met 7 procent.

Het aantal sancties voor misdrijven, zoals boetes, gevangenisstraffen of taakstraffen, is vorig jaar met 2 procent toegenomen. De sancties opgelegd door het Openbaar Ministerie en de rechter stegen met respectievelijk 11 en 1 procent, maar de sancties opgelegd door de politie daalden met 29 procent. Het WODC gaf geen verklaring waarom de politie minder sancties oplegde.

Hoewel het aantal misdaden in Nederland stijgt, is het nog steeds aanzienlijk lager dan tien jaar geleden. De afgelopen elf jaar is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met 30 procent gedaald. Het geschatte aantal inwoners van Nederland dat slachtoffer werd van traditionele misdaden als geweld, diefstal en vandalisme was vorig jaar 40 procent lager dan in 2012.

“De afname van geregistreerde misdrijven is in de hele keten zichtbaar”, aldus het WODC. Minder misdaden, minder verdachten gearresteerd, minder mensen vervolgd en minder opgelegde straffen. Het aantal sancties voor misdrijven opgelegd door de politie, het Openbaar Ministerie en de rechter daalde met 43 procent ten opzichte van 2012.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *