Kranten spreken van ‘monsterzege’ en ‘overrompelende’ winnaar PVV

[ad_1]

Trouw spreekt van een politieke aardverschuiving en noemt de PVV ‘de overweldigende winnaar van de verkiezingen.’ Volgens de krant gaat het om een ​​scenario waar niemand rekening mee hield, ‘zelfs de winnaar zelf niet’. Nederland sluit zich daarmee aan bij een Europese rechts-populistische trend. ‘De kiezer heeft de politieke lijnen in Nederland uitgewist en hertekend.’

NRC ziet het Rutte-tijdperk eindigen met ‘een rechts-populistische opstand die het Binnenhof op zijn grondvesten zal doen schudden’. In de ogen van de krant overtreft de verkiezingsoverwinning van de PVV ‘alle verwachtingen’. En deze overwinning maakt het ondenkbaar dat de partij van Geert Wilders ‘niet de kans krijgt om op zijn minst te proberen een rechtse coalitie te vormen’. Het medium schrijft het grote succes van de partij toe aan Wilders’ sterke tv-optredens in de slotfase van de campagne en zijn bereidheid zijn anti-islamitische voorstellen op de plank te leggen.

De Telegraaf kopt: Nederland gaat rechtsaf. De krant concludeert dat de kiezer Nederland heeft opgezadeld met een hersenkraker van ongekende proporties. De wens van andere partijen om de krachten te bundelen met de PVV is niet overal hetzelfde. ‘De formatie belooft opnieuw een monsterklus te worden.’ Nu de NSC van Pieter Omtzigt ongeveer twintig zetels heeft gekregen, is de partij volgens De Telegraaf groot genoeg ‘om als sleutelpartij in de formatie te functioneren’.

Het Financieele Dagblad spreekt van een spectaculaire zege voor Wilders die ‘de politiek in Den Haag op zijn kop zet’. De VVD zal waarschijnlijk tien zetels moeten inleveren en gaat naar 24. Het FD zegt dat deze uitslag ‘vooral een grote nederlaag is voor de nieuwe lijsttrekker Dilan Yesilgöz’ en wijst erop dat haar voorganger nooit minder dan 31 zetels kreeg.

Volgens het AD kan niemand meer om de PVV heen na een ‘verpletterende overwinning’ en omschrijft deze als een ‘rechtse directer’. De krant meent dat de overwinning van Wilders geen op zichzelf staande gebeurtenis is en wijst erop dat anti-migratiepartijen in veel Europese landen in opkomst zijn. ‘De kiezer heeft het beleid van de afgelopen jaren opgegeven.’

Het Nederlands Dagblad schrijft dat ‘politiek Den Haag in shock is’ ‘over de monsterlijke overwinning van de eenmansbeweging’. De Volkskrant constateert dat er met de overwinning van de PVV en de NSC van Pieter Omtzigt sprake is van een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer en dat de vorming van een rechtse coalitie voor de hand ligt.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *