Oefenduel met Almere City brengt goed en slecht nieuws voor FC Groningen

[ad_1]

De oefenwedstrijd tegen Almere City leverde FC Groningen naast het 1-1 gelijkspel tegen de eredivisieploeg ook enkele meevallers, maar ook een tegenvaller op.

Op verzoek van de gemeente bleven de deuren van stadion Euroborg woensdag gesloten voor de onderlinge testcase tussen de nummer tien van de eerste divisie en de nummer veertien van de eredivisie. Door geen toeschouwers toe te laten bij de oefenwedstrijd konden de veiligheidsprotocollen van kracht blijven en was er geen extra politie-inzet nodig.

Trainer Alex Pastoor van Almere City mobiliseerde in de eerste helft grotendeels de ploeg die de afgelopen twee competitierondes ongeslagen bleef tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk. Dick Lukkien moest bij FC Groningen wat meer fantasie gebruiken. Zo miste de trainer Thijmen Blokzijl, die met het Nederlands onder 19-elftal van bondscoach Mischa Visser naar Marbella ging voor drie oefenduels tegen leeftijdsgenoten uit Zwitserland, Australië en België.

Balker en Bakker

Radinio Balker speelde ook niet tegen zijn oude club. De centrale verdediger was met wat pijntjes toe aan rust. Het was voor Nick Bakker de uitgelezen kans om minuten te maken in het hart van de verdediging. Dat was ook de bedoeling, maar de 31-jarige Groninger, die op de terugweg is van een zware blessure, viel kort voor de wedstrijd uit vanwege spanning in de kuit. Bakker en FC Groningen zouden na de wedstrijd in gesprek gaan over een contract. “Maar dat zal nog even moeten wachten”, aldus de teleurgestelde Bakker.

Er was goed nieuws over Laros Duarte. De middenvelder, die ook al een tijdje in de Groningse ziekenboeg ligt, stond tegen Almere City weer aan de aftrap. Hij vormde samen met Joey Pelupessy een controlerend blok en maakte een goede indruk. “Hij is nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd, maar ik twijfel er niet aan dat Duarte kwaliteit heeft”, aldus Lukkien. “Zijn spel was bij vlagen nog slordig, maar hij bracht ook rust en is iemand die met oplossingen komt.”

Het oude probleem

FC Groningen kampte tegen Almere City met hetzelfde probleem als in de competitie. De ploeg heeft moeite met het creëren van kansen. In de eerste helft was het alleen Luciano Valente die uit een dribbel een schot loste. Op dat moment stonden de Almeers al op voorsprong dankzij een doelpunt van Lance Duijvestijn. Rajiv van la Parra had de score kunnen uitbouwen voor Almere City, maar FC Groningen-doelman Hidde Jurjus, die de hele wedstrijd mocht behouden, hield enkele keren zijn mannetje.

In de tweede helft bracht Lukkien naast Johan Hove, Kristian Lien en Nordin Musampa een handvol jong talent binnen. De jongeren zorgden voor veel energie, wat in de slotfase resulteerde in de gelijkmaker van Hove dankzij de 19-jarige linksback Wouter Prins, die binnen de club hoog aangeschreven staat.

redelijk tevreden

Dick Lukkien was na de testcase behoorlijk tevreden. “Wat ik in ieder geval wilde zien zijn onze spelideeën met tempo en hoge intensiteit”, analyseerde de trainer, die het tot nu toe niet gemakkelijk heeft gehad bij FC Groningen. “We moeten de onderlinge afstanden verder verbeteren, zodat we beter druk kunnen uitoefenen, ballen kunnen vangen en kansen kunnen creëren. De eerste twee aspecten heb ik voldoende gezien. Van dat laatste nog niet genoeg, maar we waren in ieder geval in staat iets af te dwingen. Dat was in de laatste wedstrijden die we speelden onder de maat.”

Lukkien wil dat zijn mannen directer en sneller actie ondernemen richting het doel van de tegenstander. Spelers zullen bijvoorbeeld eerder moeten schieten of een voorzet moeten geven. Dat gebeurde te weinig. Leandro Bacuna kwam een ​​paar keer binnen schietafstand van het doel van Almere City, maar in plaats van in actie te komen wachtte de middenvelder op andere opties, waardoor FC Groningen uiteindelijk niet meer gevaarlijk werd.

Ontwikkeling

“We promoten het als staf richting de spelers, nu is het gewoon een kwestie van doen”, zegt Lukkien, die de druk voelt van de supporters. De komende weken staan ​​er een drietal prachtige posters op stapel met De Graafschap uit, FC Emmen thuis en Cambuur uit. Er worden prestaties verwacht.

“Als je bij een club als FC Groningen twee wedstrijden op rij verliest, weet je dat de druk toeneemt. Uiteraard zijn wij absoluut niet tevreden met wat we de afgelopen weken hebben laten zien. Het was veel te wisselvallig. Het product dat we op het veld afleveren is nog niet goed genoeg, maar ik zie wel ontwikkeling. Tegelijkertijd weet ik ook dat er maar één manier is om de vooruitgang die we boeken op overtuigende wijze aan het publiek over te brengen. Dit gebeurt door de voortgang op het scorebord uit te drukken. Het is aan ons om dit in de nabije toekomst aan te tonen.”

FC Groningen-Almere City 1-1

Scorevoortgang: 14. Duijvestijn 0-1, 80. Hove 1-1.

FC Groningen, eerste helft: Jurjus; Van Gelderen, Rente, Peersman en Määttä; Pelupessy en Duarte; Valente, Bacuna en Schreuders; Van Veen.

FC Groningen, tweede helft: Jurjus; Beukers, Mariani, Musampa en Prins; Schraven, De Jonge, Hove en Van Bergen; Postema en Lien.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *