Hoe vul je de commode leuk én duurzaam?



Babykleertjes zitten snel te strak en slijten nauwelijks. Het is dus zonde om alles nieuw te kopen. Maar wat dan? Tweedehands kan via Marktplaats of Vinted. Of huren. Dat is ook mogelijk.

Robin van Wechem

‘Wat? Is die broek weer te kort? Ze heeft hem maar twee keer gedragen.’

Deze verbazing treft iedereen die voor het eerst vader of moeder is geworden. Baby’s groeien heel snel. En in geen tijd dat leuke shirtje, die schattige pantoffeltjes of leuke broek passen niet meer. In de eerste twee jaar van hun leven ondergaan kleine mensen acht kledingmaten.

Het zou dus zonde zijn om alles nieuw te kopen, dat kost ook nog eens veel geld en is niet bepaald duurzaam. Zelfs met meerdere kinderen in een gezin krijgt niet alle kleding een tweede leven. Vooral als het geslacht verschillend is. Al komen er steeds meer genderneutrale babykleding – in geel of groen – op de markt. Op dezelfde manier is er geen goede reden waarom een ​​meisje geen blauwe dinosaurustrui zou moeten dragen. Maar dat is naast het punt.

Doorgever

De goedkoopste manier om een ​​commode te vullen is door op het juiste moment een kind te krijgen. Bij de laatste baby in een gezin of vriendenkring is de kans groot dat de babyvoorraad uit zenders bestaat. De eerste ouders in zo’n groep, of degenen die veel later zijn dan de rest, moeten het zelf regelen.

Het aanbod op Marktplaats is enorm, vaak voor een klein prijsje. Op Vinted is er nog meer keuze, omdat ouders uit heel Europa daar hun spullen verkopen. En voor wie graag op een ‘echte’ vlooienmarkt snuffelt, is er de IJ-hallen in Amsterdam, aangeprezen als de grootste vlooienmarkt van Europa. Ieder laatste weekend van de maand wisselen er talloze kledingstukken van eigenaar.

Verhuurplatform voor babykleding

Is babykleding huren ook een duurzaam alternatief? Na haar eerste kind dacht Puck Middelkoop daar wel over na en startte in 2017 een verhuurplatform voor babykleding, genaamd Hulaaloop. Ze verhuurt kleding per maand en per set. Een set bestaat uit drie items. Ouders laten ons weten hoeveel sets ze willen en wat ze leuk vinden. Zij krijgen dan een verrassingspakketje thuisgestuurd.

Bij een ander verhuurbedrijf, Red Orka, kunnen klanten zelf de garderobe van hun kroost samenstellen. Oprichter Erik Ammann koopt een deel ervan bij kledingmerken, en een deel ervan heeft hij zelf geproduceerd in de textielfabriek van zijn familie in Duitsland. Tussen twee huurperiodes wordt de kleding gewassen, gestreken en al dan niet gerepareerd.

Vlekken horen erbij

Vlekken horen bij het leven, vinden Amman en Middelkoop. Ze denken dat boetes voor bananenvlekken uitgesloten zijn. Ze willen ouders niet straffen voor het feit dat kinderen simpelweg vlekken maken. Hulaahoop heeft ook goudabonnementen: dan krijg je alleen nieuwe kleding. Iets duurder. En iets minder duurzaam, maar je weet dat het daarna weer door een andere peuter gedragen wordt.

Kleding huren is vaak behoorlijk duur, ook omdat het vaak merkkleding is. Bij Hulaaloop kost een outfit 17,50 euro per maand, bij Red Orka betaal je 6 euro per maand voor een romper en 6 tot 8 euro per maand voor een broek. Er komen wel verzendkosten bij, want het wordt bij je thuisbezorgd. Dan ben je helemaal ontzorgd en dat is heel fijn met een baby die veel aandacht vraagt. U kunt er zeker van zijn dat de kleding zo lang mogelijk in omloop blijft.

Verzendkosten

Je eigen kleding kopen op een tweedehands platform lijkt op het eerste gezicht goedkoper, al komen daar vaak verzendkosten bij. Op Vinted kost een kledingstuk van één euro al snel drie euro extra aan kopersbescherming en verzendkosten. Voor Marktplaats geldt iets soortgelijks, al is het makkelijker om op afstand te selecteren om verzendkosten te vermijden. Voor een grote vlooienmarkt zoals de IJ-hallen betaal je entree.

Wie in de auto stapt om een ​​setje rompertjes op te halen, bij iemand thuis of bij een inzamelpunt, doet de milieuvoordelen van hergebruik al snel teniet, zegt Anna Beth Smeltekop van informatieorganisatie Milieu Centraal. “Probeer zoveel mogelijk te lopen of fietsen. Bij online aankopen is een afhaalpunt duurzamer dan thuis laten bezorgen.”

Bovendien wijst ze erop dat Vinted mensen vaak hebzuchtig maakt, waardoor ze soms meer kopen dan ze nodig hebben. Zelfs dan verdwijnen de milieuvoordelen van tweedehands auto’s snel.

Meegroeikleding

Als je toch graag nieuw koopt, heb je nog steeds de mogelijkheid om meegroeikleding te kopen. Bij Hema kun je rompertjes kopen met rijen drukknopen, die in meerdere maten passen. H&M heeft truien en broeken waarvan de mouwen en broekspijpen omgeslagen en teruggedraaid kunnen worden, zodat ze in meerdere maten gedragen kunnen worden. Volgens Smeltekop is dit ook een relatief duurzame optie.

Het grootste milieuvoordeel schuilt in ieder geval in minder kleding, ook voor de allerkleinsten. “Probeer vooraf zoveel mogelijk na te denken over wat je nodig hebt en kijk dan of je dat kunt lenen of overnemen. Daarna zijn tweedehands huren of kopen goede opties.” En juist dat, inschatten wat je nodig hebt, is voor veel kersverse ouders het lastigste.

Het onderdeel Groene Gids beantwoordt praktische vragen over milieubewust leven. Lees hier eerdere afleveringen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *