LIVE | Hamas vuurt opnieuw raketten af op Tel Aviv, Berlijn schenkt twee drones aan Israël | Israël en Hamas in oorlog


09:26

Het officiële Israelische dodental stijgt boven de 1300. Meer dan 3000 mensen raakten gewond, van wie er 28 in kritieke toestand verkeren, schrijven Israelische media.

09:05

Hamas heeft donderdagochtend opnieuw raketten afgevuurd op Tel Aviv, naar eigen zeggen in een reactie op Israëlische luchtaanvallen op burgers in de Gazastrook. De aanval komt volgens Israëlische media na een nacht zonder raketvuur op Israël.

De Israëlische vergeldingsacties op Hamas in Gaza gingen in de nacht van woensdag op donderdag wel door. Hamas zegt dat Israël het had gericht op burgers in twee vluchtelingenkampen. Er zouden tientallen doden en gewonden zijn. Journalisten van persbureau AFP zeggen zeker zeven lichamen en zes verwoeste gebouwen te hebben gezien in een van de kampen.

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen vanwege het geweld voorlopig niet naar Tel Aviv. Doordat er flink minder vluchten zijn dan normaal, halen steeds meer landen gestrande burgers op. Zo stuurt bijvoorbeeld Nederland donderdag een toestel van Defensie naar Tel Aviv.


08:36

China maakt zich grote zorgen over de ‘ernstige verslechtering van de veiligheids- en humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden’. Dat heeft de Chinese Midden-Oostengezant Zhai Jun gezegd tegen de Palestijnse onderminister van Buitenlandse Zaken, Amal Jadou. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spraken de twee elkaar woensdag per telefoon.

Volgens Zhai Jun moeten een staakt-het-vuren en het beschermen van de burgerbevolking nu de topprioriteiten zijn. ,,De internationale gemeenschap moet zich inspannen om de situatie te kalmeren en humanitaire hulp te bieden aan het Palestijnse volk”, zei hij tegen Jadou.

China riep maandag ook al op tot een staakt-het-vuren en herhaalde bij die gelegenheid zijn steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Het land erkent Palestina al sinds 1988 als staat, maar zegt ook goede diplomatieke betrekkingen te hebben met Israël.

Een lichaam aan de grens met Gaza
Een lichaam aan de grens met Gaza © AFP

08:34

Berlijn levert twee drones aan het leger in Israël, meldde minister van Defensie Boris Pistorius donderdag voorafgaand aan een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

,,We zullen twee drones leveren waar de Israëli’s om hadden gevraagd. Daarnaast zijn er de eerste verzoeken om munitie en om schepen die we nu met de Israëli’s zullen bespreken”, zei Pistorius. ,,Wij staan ​​aan de kant van Israël.”

08:33

De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air zet donderdag een streep door de geplande evacuatievlucht van Tel Aviv naar Oslo vanwege een gebrek aan een benodigde verzekering. 

Norwegian Air zou donderdagavond Noren die in Israël waren gestrand het land uit vliegen. Maar vluchten naar Tel Aviv worden niet langer gedekt, meldt de maatschappij in een verklaring.

Er lopen momenteel gesprekken met het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken om een andere oplossing te vinden.

08:15

Egypte blijft weigeren een corridor te creëeren voor mensen die de Gaza-strook proberen te ontvluchten. Dat zeggen Egyptische inlichtingenbronnen tegen persbureau Reuters.

‘Egypte heeft plannen besproken met de Verenigde Staten en anderen om humanitaire hulp te bieden via de grens met de Gazastrook, maar verwerpt elke stap om veilige corridors op te zetten voor vluchtelingen die de enclave ontvluchten’, zo valt te lezen.

Volgens een van de bronnen wil Egypte niet meewerken om op die manier ‘het recht van de Palestijnen om hun zaak en hun land vast te houden te beschermen’. Wat daarmee precies bedoeld wordt, is niet duidelijk.

07:59

Het Israëlisch leger treft voorbereidingen voor een grondoffensief in de Gazastrook, maar een besluit over een dergelijk offensief is nog niet genomen. Dat heeft het leger donderdagochtend bekendgemaakt.

De laatste dagen wordt volop gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief. Het Israëlische leger heeft honderdduizenden reservisten opgeroepen voor de strijd tegen Hamas, die de controle heeft over de Gazastrook. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op zaterdag voert het Israëlische leger bombardementen uit op de Gazastrook.

In de nacht van woensdag op donderdag voerde het Israëlische leger een ‘grootschalige luchtaanval’ uit op doelen van Hamas in Gaza. Hierbij is Muhammad Abu Shamla om het leven gekomen, een senior officier van Hamas. Zijn huis werd gebruikt om zware wapens op te slaan die bedoeld waren om terroristische operaties tegen Israël uit te voeren.

Volgens Hamas-media zijn vijftien Palestijnen gedood en meerdere gewonden gevallen bij de Israëlische luchtaanvallen. Het dodental in Gaza kwam daarmee boven de 1200 uit, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Bij de verrassingsaanval van Hamas werden raketten op Israël afgevuurd en trokken militanten Israël binnen. Het hek tussen Gaza en Israël was op meerdere plekken doorbroken. Dit hek wordt nog steeds veiliggesteld, aldus het leger. Iedereen die het hek benaderd, zal volgens het leger worden gedood. Gewapende Palestijnen zouden nog steeds proberen Israël binnen te dringen via de zee.

07:58

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) staat in contact met Hamas en Israël en probeert te onderhandelen over de vrijlating van gijzelaars. De militante groepering heeft zeker 150 Israëliërs en buitenlanders ontvoerd sinds de verrassingsaanval van zaterdag.

,,Als neutrale tussenpartij staan wij klaar om humanitaire bezoeken af ​​te leggen, de communicatie tussen gijzelaars en familieleden te faciliteren en om eventuele vrijlatingen te faciliteren”, aldus de regionale ICRC-directeur Fabrizio Carboni.

Gijzelaars nemen is verboden volgens het internationaal humanitair recht en iedereen die vastzit moet onmiddellijk worden vrijgelaten, aldus Carboni. De hulporganisatie dringt er bij de strijdende partijen op aan ‘het leed van burgers te beperken’. In zowel Israël als de Gazastrook ligt het dodental op 1200.

Hamas dreigt gijzelaars te doden als Israël zonder waarschuwing burgerdoelen bombardeert. Israël blokkeert de toevoer van onder meer water, stroom, brandstof en voedsel naar de Gazastrook, waar volgens de Verenigde Naties meer dan 338.000 mensen ontheemd zijn geraakt.

07:54

Er klinken momenteel sirenes door heel Israël, meldt de Israëlische strijdmacht. Het is niet duidelijk of het luchtalarmen betreft.


07:46

De Israëlische strijdmacht meldt dat de luchtmacht vannacht is doorgegaan met doelgerichte raketaanvallen op het operationele hoofdkwartier van Nachaba, de commando-eenheid van Hamas. Deze eenheid is naar verluidt verantwoordelijk voor de planning en de uitvoering van de verrassingsaanval in Zuid-Israel. 

07:18

Een vliegtuig met tweehonderd Israël-gangers landde donderdagavond op vliegbasis Eindhoven. Een raketaanval in Tel Aviv dreigde nog roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk konden geliefden elkaar weer in de armen sluiten.

Jaaaah! Met een juichkreet springt René Wallenburg op het beton van het platform van vliegbasis Eindhoven. Een dikke knuffel voor zijn vrouw Marjan en nog een keer de armen de lucht in. Veilig geland, terug uit de hel die Israël was geworden. Het is de ontlading van een dag vol spanning, vertelt hij. Met als dieptepunt het alarm, nét toen ze bij de incheckbalie in Tel Aviv stonden. ,,Het alarm ging en we moesten meteen op de grond gaan liggen. Moet je voorstellen, duizenden mensen. Het was tot het laatste moment spannend.”

Spannend is het ook voor de honderden mensen die woensdagavond in de aankomsthal van de vliegbasis wachten op het toestel dat 200 Nederlanders terug zou brengen. Wim Jonker heeft het bijna niet meer als hij staat te wachten op zijn dochter, die steeds maar niet komt. ,,Het was een rollercoaster”, omschrijft hij zijn gevoelens van de afgelopen dagen. ,,We hadden gelukkig veel contact, facetimen was perfect. Maar de angst zien in de ogen van je dochter is verschrikkelijk.”

Donderdag gaat er opnieuw een repatriëringsvlucht van Defensie op en neer naar Tel Aviv.

06:23

Bij het sinds zaterdag woedende conflict tussen de Palestijnse beweging Hamas en Israël zijn 21 Thaise staatsburgers omgekomen, zei premier Srettha Thavisin donderdag. Maandag was nog sprake van twaalf dodelijke slachtoffers. Veertien Thaise burgers zijn gegijzeld door Hamas.

Meer dan 5000 Thai proberen terug te keren naar het koninkrijk. Diplomaten onderzoeken evacuatiemogelijkheden over zee en over land. Veel van de Thai die hopen te repatriëren zijn landarbeiders uit het arme noordoosten van Thailand, die in Israël zijn neergestreken vanwege de veel hogere lonen.

Donderdagochtend landde een commerciële vlucht met vijftien Thai, waaronder veel gewonden, in Bangkok. Volgende week vertrekken er nog meer Thaise repatriëringsvluchten vanuit Israël.

Volgens het Thaise ministerie van Arbeid zijn er ongeveer 30.000 Thai in Israël. Het merendeel daarvan werkt in de landbouwsector.

06:10

Het aantal mensen dat door Israëlische bombardementen in Gaza ontheemd is geraakt is opgelopen tot 338.000, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) donderdag. Dat zijn 75.000 mensen meer dan een dag eerder.

Volgens het OCHA heeft twee derde van hen onderdak gezocht in scholen die worden beheerd door het VN-agentschap ter ondersteuning van Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Zo’n 15.000 ontheemden vluchtten naar scholen van de Palestijnse Autoriteit. Meer dan 100.000 mensen zijn opgevangen door familieleden, buren, een kerk en andere voorzieningen in Gaza-stad.

Minstens 2540 woningen in Gaza zijn vernietigd of onbewoonbaar. Dat meldt OCHA op basis van cijfers van het ministerie van Openbare Werken en Huisvesting van Gaza. Daarnaast zijn er ook aanzienlijke beschadigingen aan infrastructuur, waaronder de rioleringsvoorzieningen. Hierdoor hoopt afval zich op straat op. Dat vormt een bedreiging voor de volksgezondheid.

06:06

De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag na een ontmoeting met Joodse leiders in het Witte Huis dat hij ‘als echt bevestigde foto’s’ van door terroristen onthoofde baby’s heeft gezien. Dit klopte echter niet, meldt The Washington Post. Biden heeft nooit zulke foto’s gezien, maar herhaalde een bewering van een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu en berichten in Israëlische media, aldus een Witte Huis-woordvoerder tegen de krant.

De afgelopen dagen ging op sociale media het bericht rond dat Hamasstrijders baby’s hebben onthoofd. Hamas noemde de beweringen meteen ‘ongefundeerd’. Ook het Israëlische leger zegt geen bewijs te hebben voor het gruwelijke verhaal. Toch zei Biden na zijn ontmoeting met Joodse leiders: ,,Ik doe dit werk al heel lang, maar ik had nooit gedacht dat ik foto’s zou zien – waarvan de echtheid is bevestigd – van terroristen die kinderen onthoofden.”

05:12

De Israëlische bombardementen op de Gazastrook hebben al aan 1.200 mensen het leven gekost. Dat heeft Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meegedeeld. Er  ook 5.600 mensen gewond.

Aan Israëlische zijde werden volgens de autoriteiten eveneens 1.200 doden geteld en 3.000 gewonden.

03:25

Antonio Guterres, hoofd van de Verenigde Naties (VN), heeft Israël opgeroepen om de toevoer van ‘levensreddende middelen’ als voedsel, brandstof en water richting Gaza toe te staan. Israël heeft de invoer geblokkeerd, hetgeen door de VN wordt gezien als een oorlogsmisdaad.

Volgens de VN zijn al minstens 338.000 mensen in Gaza ontheemd geraakt als gevolg van de aanhoudende aanvallen vanuit Israël. Er wonen meer dan 2 miljoen mensen in het gebied. Zij kunnen momenteel geen kant op.


03:04

De landen van de Arabische Liga willen dat Israël de aanvallen op de Gazastrook onmiddellijk stopzet. Na een spoedvergadering in Caïro waarschuwen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 lidstaten woensdag voor de ‘catastrofale’ gevolgen die  het opvoeren van het conflict zou hebben op humanitair en veiligheidsvlak.

De Arabische landen, waaronder Jemen, Irak en Marokko, stellen in hun slotverklaring dat het noodzakelijk is om het vredesproces nieuw leven in te blazen middels onderhandelingen tussen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), ‘als de enige en legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen, en Israël’. Ook wordt benadrukt dat humanitaire hulp, voeding en brandstof de Gazastrook moeten kunnen bereiken.

02:40

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman sprak woensdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas, meldt staatspersbureau SPA. Tijdens het telefoongesprek had Bin Salman het onder meer over de dringende behoefte aan noodhulp in de Gazastrook, waar Israël maandag een totale blokkade voor aankondigde.

Zo verzekerde de 38-jarige kroonprins Erdogan op zowel nationaal als internationaal niveau er alles aan te doen om verdere escalatie te voorkomen. Bin Salman had het met de Turkse president ook onder meer over de noodzaak om de aanvallen op de Gazastrook te beëindigen. De feitelijk heerser van Saoedi-Arabië zei dat zijn land standvastig blijft als het gaat om hun steun aan het Palestijnse volk, ‘tot aan het moment dat zij toegang hebben tot hun legitieme rechten‘.

00:04

Het aantal Amerikaanse burgers dat is gedood bij aanvallen van de Palestijnse islamitische Hamas-beweging in Israël is gestegen tot ten minste 22, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder had Washington veertien doden gemeld.

Er worden nog steeds zeventien Amerikaanse burgers vermist, zei een Witte Huis-woordvoerder. President Joe Biden gaf eerder al aan dat er Amerikaanse burgers onder de gijzelaars van Hamas zijn, zonder een exact aantal te noemen of andere details te geven.

00:00

Het militaire vliegtuig dat woensdag 199 Nederlanders moest repatriëren vanaf vliegveld Ben-Gurion in Tel Aviv, kon er niet direct landen. Bij nadering stuurde de luchtverkeersleiding het vliegtuig weg, omdat het vliegveld onder vuur lag. Passagiers vertelden hoe ze op dat moment op en bij het vliegveld met zijn allen op de grond moesten gaan liggen. Het gevaar werd afgewend door de Israëlische luchtafweer.

Copiloot Cris van Dijk vertelde na landing in Eindhoven, dat het toestel een veiliger en hogere luchtruim op moest gaan zoeken ‘wegens military events’, tot de situatie veilig was. Uiteindelijk konden de piloten het toestel veilig aan de grond zetten. Maar het duurde nog bijna 2,5 uur voor alle passagiers aan boord waren. Zo lang duurde het voordat alle mensen aan boord waren die waren geselecteerd door Buitenlandse Zaken en de ambassade, aldus Van Dijk.

De passagiers waren volgens hem gespannen en getraumatiseerd. Bij vertrek was het heel stil aan boord. De spanning bleef zolang het toestel in Israëlisch luchtruim vloog. Pas toen koers was gezet richting Griekenland ontspanden de passagiers zich. ,,Er werd gezongen, mensen waren blij”, aldus Van Dijk. “Het is achter ons.”

Hij hoorde pas dinsdagavond dat hij naar Tel Aviv moest vliegen, werd woensdagochtend pas gebriefd. ,,Het was een spannende missie, maar uiteindelijk is het allemaal vrij vloeiend gegaan.”Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *