[ad_1]
eerst eigen tuinSommige bloemen zijn bijna mooier als ze uitgebloeid zijn dan wanneer ze in bloei staan. Ook in de winter voegen deze planten prestige toe aan uw tuin. Tuinexpert Romke van de Kaa schrijft erover in de rubriek Eigen tuin eerst.
Kunnen gebruikte bloemen mooier zijn dan de bloemen zelf? Ja, misschien in de winter. Als er een laagje rijp op de plantenskeletten zit, is zelfs een verdorde brandnetel prachtig. Want vorst is als kaarslicht: beide kunnen zeer vleiend zijn en elk kuiken in een valk veranderen. Maar dat is niet wat ik bedoel. Ik probeer te bedenken of er werkelijk bloemen zijn waarvan de resten meer in het oog springen dan de bloem zelf.
Sommige sieruien, zoals Allium christophii en Allium schubertii, produceren grote, bolvormige zaadhoofden van vervaagde sterretjes op ragfijne stengels. Vooral de voetbalbollen van Allium schubertii, waarbij de droogbloemstelen ook nog eens verschillende lengtes hebben, verbazen de kijker. Ze doen denken aan een explosie van vuurwerk dat in volle actie bevroren is. Je kunt discussiëren over wat mooier is: de gebruikte sierui of de bloeiende. De zaadkoppen van de sierui gaan in ieder geval veel langer mee dan de bloemen.
Ik denk dat de prijs voor de mooiste dode bloem naar de stinkende iris gaat
Een plant waarover eigenlijk geen discussie bestaat is de Italiaanse aronskelk, een knolvormende plant die in het voorjaar bloeit met de bijzondere bloemen die kenmerkend zijn voor de aronskelkfamilie: een schutblad dat een orgaan omhult dat bij sommige mensen op een penis lijkt en een maïskolf. kolf bij anderen. denken. De bloemen van de Italiaanse aronskelk kennen geen enkel onderscheid. Ze bestaan uit een semi-transparant, crèmekleurig schutblad rondom een onopvallende kolf. Meestal zijn de bloemen al uitgebloeid zonder dat je het merkt. Maar het ultieme moment van de Italiaanse aronskelk valt in de herfst, wanneer die verwelkte bloemen op magische wijze zijn veranderd in stevige, glimmende groene stengels, dicht bedekt met feloranje bessen. Prachtig, vooral met de lichtgele bloemen van de laatbloeiende Japanse wasbloem op de achtergrond.
De prijs voor de mooiste uitgebloeide bloem gaat volgens mij naar de stinkende iris, Iris foetidissima. In Angelsaksische landen wordt dit ook wel genoemd rosbief-iris genoemd omdat de bladeren van deze plant een geur van rosbief afgeven als ze gekneusd worden. Zo zie je maar: wat de één vindt stinkt, waardeert een ander.
De stinkende iris bloeit met onopvallende bloemen die zowel vuilgeel als nog vuiler paars kunnen zijn. Gelukkig zijn ze klein en vallen ze niet op. Verder heeft de stinkende iris alleen maar voordelen: het zwaardvormige blad blijft in de winter groen en deze iris stelt helemaal geen eisen aan de standplaats. De plant groeit zelfs aan de voet van loofbomen, onder berken en sierkersen, waar de meeste andere planten falen. En in september gaan de zaaddozen open en komen de sinaasappelpitten tevoorschijn en maak van de stinkende iris al maanden een van de meest opvallende planten in de tuin. Het is een wonder deze transformatie van muurbloempje naar prima donna, en bijkomend voordeel is dat de zaadjes tot het nieuwe jaar aan de plant blijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]