Republikeinen willen Steve Scalise als Huis-voorzitter, maar durven een stemming niet aan

[ad_1]

Het Huis van Afgevaardigden ligt lam sinds 3 oktober, toen een kleine groep van acht Republikeinen, met hulp van de Democraten, de vorige voorzitter, de Republikein Kevin McCarthy, omver wierp.

Een stemming over het mogelijke voorzitterschap van Scalise in de voltallige Kamer werd woensdagmiddag uitgesteld omdat het niet zeker was dat hij die stemming zou winnen. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zullen niet op hem stemmen; de Republikeinen hebben zo’n kleine meerderheid dat er niet meer dan vier dissidenten kunnen zijn. En daar was nog niemand van overtuigd.

Scalise werd in een fractievergadering als kandidaat aangesteld met 113 stemmen voor hem en 99 voor Jim Jordan uit Ohio. Jordan is voorzitter van de belangrijke commissie juridische zaken, en speelt daarin dan ook een belangrijke rol afzettingonderzoek dat de Republikeinen zijn gestart tegen president Joe Biden. Veel Jordaanse kiezers gaven aan dat ze Scalise zullen steunen bij de stemming in het voltallige Huis – en Jordan zei dat ook. Maar sommigen twijfelden nog.

Met Scalise (58) kiest de fractie voor een iets minder extreem conservatief dan Jordan. Maar Scalise stemde ook tegen de goedkeuring van de uitslag van de presidentsverkiezingen in twee staten in januari 2021, wat het verhaal voedde dat Joe Biden zijn presidentschap door fraude had gewonnen. Hij veroordeelde het geweld dat die zitting van het Congres onderbrak, maar stemde tegen de oprichting van een commissie van het Huis om de gebeurtenissen te onderzoeken.

Tijdens de groepsbijeenkomst van woensdag vroeg een van de acht leden die McCarthy ontsloeg, Ken Buck uit Colorado, zowel Jordan als Scalise om duidelijk te zeggen of zij dachten dat Trump de verkiezingen had verloren of niet. Geen van beiden heeft aan dat verzoek voldaan. Buck stemde vervolgens voor geen van beide.

Scalise was voor geen van de 221 partijleden een onbekende, want hij maakte gestaag carrière na zijn verkiezing in de Tweede Kamer in 2008. Momenteel is hij partijleider en tot vorige week de tweede man achter voorzitter Kevin McCarthy.

Oud schandaal

In ieder geval één van de mensen die niet op Scalise wilden stemmen, verwees naar een oud schandaal, namelijk een toespraak die Scalise in 2002 hield voor een organisatie opgericht door leiders van de Ku Klux Klan en op zoek naar blanke suprematie in de VS. Dit werd pas in 2014 bekend. Scalise zelf zei destijds dat hij niet op de hoogte was van de standpunten van die groep.

Scalise is bij een breder publiek bekend omdat hij in 2017 bijna om het leven kwam bij een aanslag. Toen opende een linksextremist het vuur op het honkbalteam van de Republikeinse fractie tijdens de voorbereidingen voor een liefdadigheidswedstrijd. Scalise werd in de heup geschoten en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Onlangs kreeg hij problemen met zijn gezondheid: bij hem werd de ziekte van Kahler vastgesteld, kanker van plasmacellen in het bloed, en hij ondergaat momenteel chemotherapie. Dat deed sommige van zijn partijleden twijfelen of hij op dit moment de juiste keuze is, omdat de voorzitter van de Tweede Kamer veel moet reizen om geld in te zamelen en partijleden te ondersteunen in hun campagnes. Zelf zegt hij dat de therapie heel goed werkt.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *