Hague mayor worried about rising tensions over Israel violence

[ad_1]

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vreest dat de gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden zullen leiden tot ‘mogelijke spanningen in de stad’. Toon begrip voor elkaar, Van Zanen sprak Haagse inwoners toe in een gemeenteraadsdebat waar de politieke partijen hard botsten over het wel of niet hijsen van de Israëlische vlag, Omroep West rapporten.

Den Haag besloot de stadsvlag halfstok te hijsen naar aanleiding van de oorlog die uitbrak tussen de Hamas-beweging in de Gazastrook en Israël. De christelijke en rechtse partijen CU/SGP, CDA, PVV en VVD wilden dat de stad de Israëlische vlag naast het stadhuis zou hijsen of op het gebouw zou projecteren. De VVD noemde het besluit niet ‘inhoudelijke neutraliteit om de vrede in de stad te bewaren’. En CU/SGP beschuldigde de raad ervan niet de moed te tonen om naast Israël te staan.

De linkse SP, PvdD en pro-diversiteitspartij DENK noemden het goed dat de stad geen kant koos. Ze zijn blij met het besluit om de stadsvlag halfstok te laten hangen, om solidariteit en steun te tonen aan alle onschuldige slachtoffers. “Op deze manier laten we zien dat we verdrietig zijn over alle burgerslachtoffers die zijn gevallen”, zegt Janet Ramesar (SP).

Burgemeester Van Zanen woonde de raadsvergadering bij na het bijwonen van een interreligieuze bijeenkomst in het Vredespaleis. Aarzelend herhaalde en bevestigde hij de woorden van de partijen dat het geweld gruwelijk en verschrikkelijk was. “Ik vraag begrip voor elkaar, een luisterend oor voor de ander, maar vooral een arm om de schouder. Een arm om de schouder voor iedereen die dat nodig heeft in deze moeilijke tijden.”

In heel Nederland laaien de spanningen op tussen mensen die steun betuigen aan Israël en mensen die steun betuigen aan het Palestijnse volk. Op Urk heeft iemand bijvoorbeeld Israëlische vlaggen gestolen die aan de huizen van de lokale bevolking hingen en deze in brand gestoken. Er zijn ook demonstraties geweest voor beide partijen, en er zullen er nog meer volgen.

In Amsterdam houden Joodse, Christelijke en Israëlische organisaties vanavond een manifestatie op de Dam ter herdenking van de Hamas-aanval op Israël dit weekend. In Den Haag is Edwing Wagensveld van de extreemrechtse anti-islamorganisatie Pegida van plan een Koran te verscheuren bij de Palestijnse Missie aan de Nieuwe Parklaan. Hij noemde het een tegenactie op de Hamas-aanval.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *