Een derde van de jongeren vindt het de ‘morele plicht’ van ouderen om naar kleiner huis te verkassen | Wonen

[ad_1]

Ruim één op de vijf Nederlanders beschouwt het als een ‘morele plicht’ als ouderen hun gezinswoning te koop zetten en verhuizen naar een seniorenwoning, zodra hun woonsituatie dit toelaat. Onder jongeren pleit ruim dertig procent zelfs voor een dergelijke transitie om de vastgelopen woningmarkt weer op gang te helpen.

Dat blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke platform van de EO, via een representatieve steekproef van 1564 Nederlanders over het woningtekort. Degenen die alleen in een gezinswoning wonen, worden door 12,7 procent van de respondenten als ‘asociaal’ gezien. Onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar ligt het percentage hoger: 22 procent noemt alleenstaanden in eengezinswoningen ‘asociaal’. Opvallend: er zijn bijna evenveel huiseigenaren die groter willen wonen (3,6 procent) als mensen die hun grote huis willen inruilen voor een kleinere woning (3,4 procent).

Het is duidelijk dat het woningtekort voor problemen zorgt. Ruim 22 procent van de Nederlanders zegt onbedoeld vast te zitten in hun huidige woonsituatie. Jongeren vaker dan 65-plussers: 34,9 procent versus 16,1 procent. In totaal woont 5,7 procent van de respondenten in een huis met iemand met wie zij liever geen adres delen. Het gaat dan om huisgenoten, of zelfs om mensen die noodgedwongen in een relatie moeten blijven. Bijna één op de tien mensen tussen de 18 en 30 jaar beëindigt de relatie niet, uit angst geen ander huis te kunnen vinden nadat ze hun partner hebben verlaten.

Meer sympathie voor kraken

Volgens de onderzoekers lijkt het kraken sympathie te winnen. Het kraakverbod staat sinds 2010 in het Wetboek van Strafrecht, maar inmiddels is ruim achttien procent van de Nederlanders groot voorstander van het schrappen van dat artikel. Ruim de helft (56 procent) is hier tegen. Jongeren zijn positiever over kraken – 30,2 procent wil dat het weer mag – dan ouderen. Slechts 10,6 procent zou liever van dat verbod afkomen dan rijk worden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *