OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

[ad_1]

Momenteel heeft een relatief grote groep Nederlanders werk. Maar het probleem is dat het aantal gewerkte uren laag is. Dit is vooral het geval onder vrouwen, schrijft de OESO in haar Economic Outlook van november. Het systeem van belastingvoordelen en toeslagen moet daarom zodanig veranderen dat het sneller loont om extra uren te werken. Meer gratis kinderopvang kan ook helpen.

Volgens de OESO heeft Nederland als klein land met een open economie zwaar te lijden onder de zwakke wereldhandel. Na de eerste drie kwartalen van economische krimp verwacht de OESO dit jaar een daling van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 0,2 procent. Volgend jaar zal de groei langzaam aantrekken, met een stijging van het bbp van 0,5 procent in 2024, gevolgd door een groei van 1,1 procent in 2025.

De inflatie daalt volgend jaar naar 3,7 procent en daalt verder naar 2,4 procent in 2025. Volgens de OESO zal het begrotingstekort van de overheid geleidelijk oplopen en in 2025 uitkomen op 2 procent van het bbp.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *