Bendeleider Piet S. krijgt 17 jaar cel: ‘Hij kon zich meten met de top van de Nederlandse drugswereld’

[ad_1]

Piet S., alias ‘de Dikke’, is donderdag veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf voor zijn handel in duizenden kilo’s drugs, bezit van vuurwapens, het witwassen van geld, mishandeling en omkoping van een overheidsfunctionaris. “Hij zou kunnen concurreren met de top van de Nederlandse drugswereld”, aldus de rechter in Den Haag. De gerechtigheidseis bedroeg 16 jaar, maar dat vond de rechtbank te mild.

S. was de hoofdverdachte in het Taxus-proces, waarin 26 anderen terechtstaan. Volgens de rechtbank leidde Piet S. een crimineel ‘familiebedrijf’. De overige leden van de bende kregen gevangenisstraffen tot twaalf jaar. Zoon Freddy S. werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, terwijl het Openbaar Ministerie zes jaar eiste. Hetzelfde geldt voor de witwasfunctionaris van de organisatie, Mark K.. Ook de neef en ex-vrouw van Piet S. zijn veroordeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie is Taxus met 45 zittingsdagen een van de grootste strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Justitie gebruikte onder meer afluisterapparatuur en undercoveragenten om de organisatie van S. op te rollen. Zo deed een undercoveragent zich voor als douanebeambte en deed hij alsof hij was omgekocht door de bende van S.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *