Werkstraffen voor mishandeling na Zomerfeest Katlijk-Mildam: ‘U mag van geluk spreken dat het bij een gebroken kaak is gebleven’Twee broers uit Nieuwehorne (23 en 24 jaar) en hun 24-jarige kameraad uit Katlijk zaten donderdag voor de politierechter omdat ze een medebezoeker van het feest ernstig zouden hebben mishandeld na de laatste editie van het Katlijk-Mildam Zomerfestival .

Het Openbaar Ministerie had de drie mannen gedagvaard wegens ‘ernstige mishandeling in verband’. De verdachten zouden het slachtoffer, een medebezoeker van het Zomerfestival, hebben geslagen en hem ook tegen zijn hoofd hebben geschopt terwijl de man al op de grond lag.

Tijdens de zitting gaven de drie toe dat ze klappen hadden uitgewisseld. Ze konden zich ook niet herinneren dat ze het slachtoffer hadden geschopt.

Eén van de verdachten zei dat er “een verstoring” was ontstaan ​​nadat het slachtoffer had gevloekt, waarbij hij veelvuldig het woord “kanker” gebruikte. Nadat ze de jongen eerst hadden gewaarschuwd en gezegd dat hij naar huis moest gaan, liep het uit de hand. Getuigen zagen dat de drie op het slachtoffer afrenden.

Nadat de fiets van de jongen aan de kant werd gegooid, begonnen de verdachten te schieten. Onafhankelijke getuigen, waaronder een beveiliger en een vrijwilliger van het Rode Kruis, hadden verklaard dat het slachtoffer niet alleen werd geslagen maar ook tegen het hoofd werd geschopt. De oudste van de twee broers ontkende te hebben geschopt. “Ik draag altijd klompen, dat doe ik niet.”

‘Onevenredig’

De officier van justitie dacht er anders over. Volgens de agent zou het feit dat de verdachten hadden gedronken een rol kunnen hebben gespeeld. “Onder invloed van alcohol doen we dingen die we normaal niet zouden doen.” De officier noemde de reactie van de verdachten op de vloeken van het slachtoffer ‘onevenredig’.

Als gevolg van de mishandeling heeft het slachtoffer een gebroken kaak opgelopen. De officier vond dat de verdachten in ieder geval 2.000 euro schadevergoeding moeten betalen, plus nog eens ruim 2.600 euro aan onder meer medische kosten. De rechter volgde de officier op alle fronten, zowel wat betreft de schadevergoeding als de vordering.

Alle drie de verdachten kregen een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook De Katlijker moet een agressietraining volgen, hij kwam eerder in beeld vanwege uitgaansgeweld. De rechter wees het drietal erop dat het heel anders had kunnen aflopen. “Ik denk dat je jezelf gelukkig mag prijzen dat het alleen maar een gebroken kaak was.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *