Justitie: ‘Syriëgangster nu beter af in begeleidwonenproject dan in cel’ | Binnenland


Wat doe je met een vrouw die zich heeft aangesloten bij IS, een gruwelijke terroristische groepering, maar die ook een verstandelijke ontwikkelingsstoornis heeft en lijdt aan een psychose? Ook een vrouw die terugkeerde uit Syrië raakte ernstig gewond en zit nu in een rolstoel. Justitie denkt dat het voor haar straks beter is om in een begeleid wonen-project te zitten dan in een cel.

Als de politie Chadia B. donderdag de extra beveiligde kamer van de rechtbank in Rotterdam binnenrijdt, parkeren ze haar rolstoel voor de publiekstribune. De vrouw uit Amsterdam ziet de drie juryleden in zwarte toga geen moment en zwaait en roept enthousiast naar haar familie achter het glas: ‘Hallo, hallo!!! Dat is lang geleden.’

Als het proces begint, spreekt de rechter in korte zinnen, met gemakkelijke vragen. De officier van justitie wil weten of Chadia (34 jaar) haar medicijnen (tegen psychose) slikt. Ja, antwoordt ze, ‘mijn moeder heeft dat laten gebeuren’.

Tien jaar geleden waren er hordes Nederlandse vrouwen die zich met bravoure bij IS aansloten en stromen jihadistische propaganda verspreidden op sociale media. En er was Chadia B. Ze ging in 2013 naar Syrië. Twee keer zelfs. Een vrouw met een verleden in jeugdinrichtingen, maar vooral een vrouw met bekende psychische problemen. “Ik kan niet uitsluiten dat als ze destijds iemand was tegengekomen die andere radicale ideeën had dan het jihadisme, ze in die val zou zijn gezwommen”, aldus de aanklager.

Terug naar Syrië met een nieuwe identiteitskaart

Chadia reisde naar Syrië en trouwde met een Tunesische IS-strijder. Na drie maanden keerde ze teleurgesteld terug naar Nederland. Haar familie deed er alles aan om te voorkomen dat ze weer zou gaan en nam haar paspoort af. Maar de gemeente Amsterdam gaf haar een nieuwe identiteitskaart, waarmee Chadia weer naar Syrië ging.

Voor de rechtbank hield de Amsterdamse vrouw vol dat ze in het kalifaat slechts huisvrouw was en geen idee had van alle wreedheden die IS beging. Maar ook met Chadia zelf ging het vreselijk mis. Ze raakte gewond door granaten, waardoor een deel van haar voet moest worden geamputeerd. Ook haar psychische problemen ontstaan ​​voortdurend. Als IS wordt verslagen, belandt ze samen met duizenden andere IS-vrouwen in Koerdische detentiekampen. Ze ligt in een tent, in haar eigen vuil op een matras. Veel vrouwen mijden haar omdat ze denken dat ze betoverd is.

Uiteindelijk is de Amsterdamse vrouw een van de achttien Nederlandse vrouwen die door de Nederlandse overheid uit de kampen worden opgepakt. Sinds november vorig jaar zit ze op de terroristenafdeling van de gevangenis in Zwolle. De reclassering heeft onderzoek naar haar gedaan en stelde dat Chadia, met al haar problemen, beter af zou zijn in een begeleid wonen-project dan in de gevangenis. Over twee weken is er ruimte in dat project.

Zeshonderd dagen gevangenisstraf

Het stelde het Openbaar Ministerie voor een dilemma. “Normaal gesproken eisen wij zo’n vijf jaar gevangenisstraf voor vrouwen die al zo lang bij IS zitten. Maar is dat hier wel gepast?” Justitie besloot zeshonderd dagen gevangenisstraf te eisen, waarvan een deel afhankelijk was van de voorwaarde dat Chadia over twee weken naar het begeleid wonen-project zou kunnen gaan. “We stellen wel de voorwaarde dat ze haar medicijnen blijft innemen.”

Vonnis over twee weken.

Chadia in het Al Hol-kamp in Syrië.
Chadia in het Al Hol-kamp in Syrië. © privé

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *