JA21-oprichter maakt zich geen zorgen over vertrek partijleden

[ad_1]

“Wij staan ​​voor een realistische en rechtse koers voor Nederland. Daar zijn we voor opgericht en daar werken we aan”, zegt Eerdmans tegen ANP. Als mensen zich niet meer thuis voelen bij die koers, dan is het ‘beter dat iedereen zijn eigen weg gaat’, meent hij. “Dit overkomt elke partij.” Eerdmans spreekt over ‘groeipijnen’. “Intern overleg is altijd prima”, vult hij aan, maar niet met mensen die de gevolgde koers niet steunen.

De afgelopen weken zijn drie JA21-politici bij waterschappen en twee Tweede Kamerleden overgestapt naar andere partijen. Donderdag werd Leendert Verheij toegevoegd, die overstapte naar BBB bij Waterschap Delfland.

Sterke kritiek

Volgens Eerdmans “had niemand problemen met ons, maar zijn het voor iedereen spannende tijden.” Wel weet hij dat een aantal mensen is opgestapt uit teleurstelling over een lage plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Binnen JA21 rommelt het echter al maanden. Partijleden, waaronder het inmiddels naar BBB overgestapte Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, stuurden eerder dit jaar een brief naar het bestuur waarin zij de achterblijvende interne democratisering krachtig bekritiseerden. Afgelopen maand stapte naast Pouw-Verweij ook Derk Jan Eppink over naar BBB. Eerdmans zit momenteel alleen in de Tweede Kamer.

Nanninga

Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken braken eind augustus met JA21 en gingen verder als onafhankelijken. Samen met vier andere prominente leden bekritiseerden zij de partijleiding en specifiek medeoprichter Annabel Nanninga, die naar de Tweede Kamer wil. Ze is nu fractieleider voor JA21 in de Senaat. Nanninga staat op de tweede plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in november.

JA21 schommelde in recente peilingen tussen één en twee zetels.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *