Schapenhouder Martin Reitsma uit Lippenhuizen over afgewezen vaccin blauwtong: ‘Ik snap der neat fan’



Martin Reitsma verliest dagelijks tien schapen aan blauwtong. Hij had zijn hoop gevestigd op het Zuid-Afrikaanse vaccin tegen de veeziekte, maar demissionair minister van Landbouw Piet Adema wees het medicijn donderdag af.

Volgens Adema kleven er nog te veel risico’s aan dit vaccin. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot de introductie van andere virussen.

Reitsma begrijpt er niets van. “Waarom kan het meer zijn dan wol en net?” Hoewel het maar een klein beetje helpt, maakt het helemaal niets uit.” De schapenboer uit Lippenhuizen is inmiddels zeventig schapen kwijtgeraakt door de veeziekte en vreest voor het voortbestaan ​​van het bedrijf By de hâ dat hij samen met zijn vrouw Elsa runt.

Met hun 2.100 schapen voeren zij voor meerdere gemeenten weidewerkzaamheden uit. In het najaar en de winter is dat werk gedaan en zijn ze meer afhankelijk van de handel. Omdat ze nu veel schapen verliezen aan blauwtong, staat dit onder druk.

Vervormd

Reitsma vreest voor de toename van het aantal lammeren. Zieke schapen kunnen misvormde lammeren voortbrengen. ‘Het is oké dat we óf nooit vanaf vijftighonderd hebben geskied. Dat is een financiële ramp.’

Hij maakt zich grote zorgen en voelt zich machteloos. “Er zijn drie van ons die hebben gehoord dat hij een fan van zijn leven is. Het zou geweldig zijn als we dit gewoon nog een keer zouden kunnen doen, net als een klein beetje stront.

Tot nu toe was in Zuid-Afrika alleen een vaccin beschikbaar voor de huidige blauwtongvariant, type drie, bij schapen. Adema liet met spoed onderzoeken of dit vaccin ook in Nederland gebruikt zou kunnen worden, maar dat kan niet.

Winter

Bovendien heeft vaccineren volgens hem straks weinig zin omdat de winter in aantocht is. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden daalt, worden muggen minder actief en dit zijn de muggen die de ziekte overbrengen.

Het blauwtongvirus verspreidt zich al enkele weken snel onder herkauwers. Er zijn inmiddels bijna tweeduizend gevallen bekend. Het merendeel hiervan betreft schapenboerderijen. Schapen kunnen aan de ziekte overlijden. Bovendien zijn ook veel veehouderijen getroffen. Koeien worden ziek en produceren minder melk, maar gaan niet dood. Er zijn ook enkele infecties bij geiten en alpaca’s bekend. In Fryslân zijn er 136 gevallen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *