In verkiezingstijd trek je met harde woorden meer aandacht, weet Denk-lijsttrekker Van Baarle


Voor zijn debuut op de nationale televisie heeft Stephan van Baarle zijn bruine pak uit de kast gehaald, de bovenste knoop van het witte overhemd zit los, zijn baard is strak geknipt. Hij kijkt naar Joost Eerdmans, destijds de voorman van Leefbaar Rotterdam. “We weten bijvoorbeeld dat mannen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit en dat VVD’ers oververtegenwoordigd zijn bij integriteitsschandalen”, begint hij.

Eerdmans barst in lachen uit, er klinkt geklap en gejuich uit het publiek. Vincent Karremans van de VVD, die naast Eerdmans zit, probeert zijn gezicht in de plooi te houden.

Maart 2018. Over twee weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Stephan van Baarle, de Rotterdamse lijsttrekker van Denk, neemt deel aan het Rotterdams Debat in de Maassilo. Hij reageert op het standpunt van Eerdmans, die vindt dat de politie iedereen moet kunnen arresteren, ook als de goeden onder de slechten lijden.

Van Baarle: “Ik ben er geen voorstander van om de heer Karremans dagelijks aan een integriteitsonderzoek te onderwerpen. En ik ben er ook geen voorstander van om meneer Eerdmans elke dag door de politie te laten arresteren.”

Etniciteit en criminaliteit hebben niets met elkaar gemeen, weet hij als socioloog. Volgens hem moeten politici beter begrijpen dat de leefomgeving en de werkloosheid belangrijkere oorzaken zijn van crimineel gedrag. Zo hoeft “de helft van Rotterdam” niet “op voorhand wantrouwend” te zijn.

Twee weken later verovert Denk in één klap vier zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, vier jaar later, treedt de centrumlinkse partij toe tot de gemeenteraad en is Van Baarle al ruim een ​​jaar lid van de Tweede Kamer. Dat Denk samen met Leefbaar en VVD de tweede stad van het land bestuurt, is “80 procent” aan hem te danken, zegt Farid Azarkan.

Azarkan, tot augustus leider van Denk in de Tweede Kamer, maakte deze zomer bekend de nationale politiek te verlaten. Stephan van Baarle neemt het stokje van hem over. Ook Tunahan Kuzu, een van de oprichters van Denk, zal na de vervroegde verkiezingen niet terugkeren.

Voor de buitenwereld mag de opvolger van Azarkan gezien worden als een politieke nieuwkomer, binnen de partij geniet hij de nestorstatus. “Hij weet meer van politiek dan ik”, zegt Azarkan.

Bijnaam ‘Stephan de Turk’

Stephan van Baarle (1991) groeide op in Vreewijk, een achterstandswijk in Rotterdam Zuid. Hij woont bij zijn alleenstaande Nederlandse moeder en draagt ​​haar achternaam, zijn Turkse vader ontbreekt. Op vakantie gaan of nieuwe gymkleding kopen was geen vanzelfsprekendheid. Dat hij later wil ‘vechten voor gelijke kansen’ heeft te maken met de armoede in zijn omgeving, zei hij in zijn eerste toespraak in de Tweede Kamer.

Hij was 10 jaar oud toen op 11 september 2001 twee gekaapte vliegtuigen de twee torens van het World Trade Center in New York doorboorden. Ondanks zijn jonge leeftijd maakt hij ook bewust en van dichtbij de opkomst van de Rotterdamse Pim Fortuyn mee. Van de ene op de andere dag krijgt hij de bijnaam ‘Stephan de Turk’. Deze periode legde de kiem voor zijn afkeer van ‘sociale polarisatie’, zei hij later in een interview interview.

Na het vwo koos hij voor een studie sociologie aan de Erasmus Universiteit, waar hij cum laude afstudeerde. Hij krijgt een promotiepositie aangeboden, die hij afwijst. Van Baarle weet dat het voor hem beter zou zijn om zelf beleidsmaker te worden, in plaats van zich altijd maar te laten inspireren door beleid.

Van Baarle staat bij Denk bekend als ‘lid 007’. De partij werd begin 2015 opgericht na de splitsing van PvdA-Kamerleden Kuzu en Selçuk Öztürk. Kort daarna wordt Van Baarle hun beleidsmedewerker. Kuzu en Van Baarle hadden elkaar onlangs ontmoet op een evenement van Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie van D66. Hij kwam naar de avond om Kuzu te horen praten over integratie.

In Rotterdam valt hij op met uitspraken over de Rotterdamse woonvisie, het plan om goedkope woningen te slopen en duurdere woningen te bouwen. Het liefst zou hij deze voorstellen ‘door de versnipperaar’ gooien.

Nadat Denk onder leiding van Van Baarle vier zetels in de Rotterdamse gemeenteraad heeft behaald, wordt hij lid van de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. Dit is een belangrijke commissie voor zijn aanhangers, wier leefomgeving wordt bedreigd met sloop en gentrificatie.

Vriendelijk in de gangen

“Het is echt mogelijk om met deze man samen te werken”, dacht René Segers-Hoogendoorn van het CDA toen hij met Van Baarle de raadszaal deelde. Zijn partij had Denk tijdens de campagne uitgesloten van medewerking vanwege de intimiderende video’s die Denk had gemaakt over het stemgedrag van Kamerleden met een Turkse achtergrond. Van Baarle bleek prettig om mee te werken, “heel open en vriendelijk”.

Ook Vincent Karremans, destijds VVD-fractievoorzitter in Rotterdam, ziet dat hij in de wandelgangen “een heel vriendelijke kerel” is.

Tijdens het raadsdebat naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties in 2020 komen ze met elkaar in botsing. Na het debat voeren ze er, uit de spotlights, een gesprek over. Denk en VVD schrijven samen de initiatiefnota Tegen discriminatie, voor gelijkheid, voor “dringender beleid” tegen discriminatie in de stad. “Daar hebben we de kiem gelegd voor een latere samenwerking in de huidige coalitie”, herinnert Karremans zich.

Lees ook: VVD en Denk: samen tegen discriminatie, met kans op mislukking

Na een scherp debat in de raadzaal loopt Van Baarle soms naar Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. “Goed werk!” hij zegt. Ze begrijpen allebei dat ze kunnen profiteren van hun verschillen. Hoewel hun standpunten elkaar soms overlapten, zegt Eerdmans nu. “Qua belastingen, de luchthaven en de auto.”

Bij de verkiezingen van 2021 consolideerde Denk de drie zetels in de Tweede Kamer. Bestuursvoorzitter Ejder Köse was tevreden, maar “bijzonder blij” omdat Van Baarle het parlement in kon. “Hij kan urenlang praten en dan de middenweg vinden. Hij zoekt altijd steun, dat is de politiek.”

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is Van Baarle een van de onderhandelaars namens Denk met Leefbaar, VVD en D66. Hij is al een jaar parlementslid.

Als Tweede Kamerlid stelt hij vragen over discriminatie en racisme, en allerlei zaken die Nederlanders met een niet-westerse achtergrond raken. Met de PvdA strijdt hij tegen discriminerende algoritmen die door de politie en andere overheden worden gebruikt.

Sterk tegen Yesilgöz

Tijdens de recente Algemene Politieke Beschouwingen beschuldigde hij VVD-leider Dilan Yesilgöz van liegen over vluchtelingen, waarna Kamervoorzitter Vera Bergkamp tussenbeide kwam. Dat verbaast hem, want ‘tirades’ over moslims en asielzoekers worden nauwelijks onderbroken. Voor voorzitter Köse was de botsing een bevestiging van de “dubbele standaard”.

De botsing hielp ook. Sindsdien is de bekendheid van Van Baarle alleen maar groter geworden, zegt Ipsos-onderzoeker Sander Nieuwkerk. Begin september kenden relatief weinig kiezers hem: 9 procent, tegenover 46 procent van de Nederlanders die Azarkan kennen. Na dit debat is dat 17 procent. Vooral rechtse kiezers leerden hem kennen. Kiezers die weten wie hij is, beoordelen hem met een 3,9. Dat is de laagste score aan de linkerkant. Hij wordt gewaardeerd onder zijn eigen achterban, die vooral in de grote steden woont. Het belangrijkste doel van nieuwkomer Van Baarle is om die kiezers vast te houden, analyseert Nieuwkerk.

Opvallend is dat Van Baarle in de aanloop naar de verkiezingen een harde toon kiest en zijn boodschappen vaak beperkt tot verontwaardiging over islamofobie. “Wij spelen niet de slachtofferrol”, zegt voorzitter Köse. “We benoemen wat we zien, dat is de taak van alle 150 Kamerleden.”

Soms wil vertrekkend Kamerlid Azarkan van Van Baarle weten of hij weet hoe zijn uitspraken overkomen. “Is dat de bedoeling?” Van Baarle, zo zegt Azarkan ook, bestaat ‘lang genoeg’ om de kritiek te kunnen weerstaan. “En uiteindelijk moet hij gewoon zijn eigen koers varen.”

Köse plaagt de 32-jarige politicus soms. ‘Trouwen,’ zeg ik. En dan zegt Stephan dat hij met Denk getrouwd is.” Köse schudt lachend zijn hoofd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *