LIVE Nations League | Beerensteyn zet Oranje Leeuwinnen op voorsprong op volgepakt Wembley | Nederlands voetbal

[ad_1]

32′

Vrije trap van Sherida Spitse over

Na de overtreding van Alex Greenwood een vrije trap voor Nederland aan de rand van het strafschopgebied. De bal ligt wel helemaal rechts van het doel en dus gaan veel spelers mee naar voren, maar Sherida Spitse besluit toch zelf te schieten. Dat pakt verkeerd uit, want haar poging vliegt meters over het doel van de Engelse captain Mary Earps.

24′

Beerensteyn op 29 goals in 99 interlands

Lineth Beerensteyn staat nu op 29 goals in 99 interlands voor Oranje. Ze speelt dinsdagavond in Tilburg haar honderdste interland. Daar is België dan de tegenstander in de laatste wedstrijd in deze Nations League-poule. 

België staat nu op 1-1 tegen Schotland bij de wedstrijd in Leuven, waar de Belgische vrouwen eerder wisten te stunten met overwinningen op zowel Nederland als Engeland.

Action Images via Reuters
© Action Images via Reuters

23′

Halverwege eerste helft

De Oranje Leeuwinnen hadden het in de eerste elf minuten heel zwaar, maar de ‘goal uit het niets’ van Lineth Beerensteyn heeft duidelijk vertrouwen gegeven aan alle speelsters in het oranje. Het gaat gelijk op en Nederland kreeg zojuist nog twee kansjes uit corners.

12′

GOAL! 0-1 Nederland! Doelpunt van Lineth Beerensteyn

Wow, wat een moment voor de Oranje Leeuwinnen! 

Een minuut na een fraaie redding van keepster Daphne van Domselaar scoort Lineth Beerensteyn op aangeven van Victoria Pelova voor de Oranje Leeuwinnen op een volgepakt Wembley. Daar is Beerensteyn heel koelbloedig. Dat kan niet altijd van haar worden gezegd, maar ze is blijkbaar totaal niet onder de indruk van een volgepakt Wembley.

Lineth Beerensteyn schiet de 0-1 binnen op Wembley.
Lineth Beerensteyn schiet de 0-1 binnen op Wembley. © AFP

11′

Daphne van Domselaar voorkomt snelle 1-0 voor Engeland

Daar is in de elfde minuut bijna de 1-0 voor Engeland, die zeker niet onverdiend zou zijn. Lauren James geeft de bal in de loop mee aan Lauren Hemp. Die haalt in haar 50ste interland goed uit met links, maar Daphne van Domselaar haalt de bal knap uit de hoek met een goede redding.

7′

Slechte communicatie achterin

Een wat onrustig begin van Oranje. Eerst een slechte pass van captain Sherida Spitse, maar Jackie Groenen kan haar fout nog herstellen. Vervolgens gaat het mis in de communicatie tussen keepster Daphne van Domselaar en Caitlin Dijkstra, maar het levert geen kans voor Engeland op.

4′

Vrije trap Engeland snel weggewerkt

Een indraaiende vrije trap van de Engelse linkspoot Alex Greenwood, maar Caitlin Dijkstra kijkt goed naar de bal en werkt die snel weg voordat Engeland gevaarlijk kan worden in het strafschopgebied van Nederland.

0′

Eerste helft begonnen op Wembley

We zijn begonnen op een goed volgepakt Wembley, waar Engeland mocht aftrappen. Nederland probeert het team van Sarina Wiegman direct onder druk te zetten voor hun eigen publiek.

ANP
© ANP

20:38

Klaar voor de clash

De warming-up zit erop voor de speelsters van Engeland en Nederland. Het is aftellen geblazen tot de aftrap op Wembley, waar Engeland de laatste drie keer steeds won met 90.000 toeschouwers op de tribune.

Wat kan het team van Andries Jonker tegen de regerend Europees kampioen en vice-wereldkampioen?


20:15

Nog een halfuur

Nog een halfuur tot de aftrap op Wembley, waar de speelsters van Engeland en Nederland zijn begonnen aan hun warming-up. De tribunes stromen ondertussen vol.

ANP
© ANP

20:04

Oranje Leeuwinnen arriveren op Wembley

De Oranje Leeuwinnen zijn gearriveerd op Wembley, waar ze een warm welkom krijgen van de enthousiaste mascottes. Even snel omkleden en dan het veld op voor de warming-up.


19:43

Opstelling Nederland

De opstelling van de Oranje Leeuwinnen is ook bekend. Andries Jonker houdt vast aan zijn beproefde tactiek, de 3-5-2 met Victoria Pelova en Esmee Brugts op de flanken. Lineth Beerensteyn en Lieke Martens vormen de voorhoede, met daarachter de aanvallende middenvelders Daniëlle van de Donk en Jill Roord. Jackie Groenen mag zich weer uitleven op het middenveld met tackles en onderscheppingen. 

Victoria Pelova speelt tegen de verliezend WK-finalist en regerend Europees kampioen haar vijftigste interland. Samen met de weer fitte Dominique Janssen, captain Sherida Spitse, Caitlin Dijkstra en Esmee Brugts vormt ze de vijfkoppige verdediging.


19:35

Opstelling Engeland

Geen basisplaats voor Beth Mead bij Engeland, dat aantreedt in een 4-3-3 systeem. De voorhoede bestaat uit Chloe Kelly, Lauren James en Lauren Hemp, die vanavond haar 50ste interland speelt voor de Lionesses.

Bondscoach Sarina Wiegman van Engeland voert deels noodgedwongen vijf wijzigingen door ten opzichte van het duel in september, toen Oranje met 2-1 won na de late goal van invalster Renate Jansen. Chelsea-verdedigster Millie Bright ontbreekt door een blessure. Haar clubgenote Niamh Charles krijgt nu de kans achterin.

Arsenal-spits Alessia Russo, de maakster van het enige Engelse doelpunt in Utrecht, zit op de bank. De van een blessure teruggekeerde Beth Mead, de beste speelster van het EK vorig jaar, verschijnt ook nog niet aan de aftrap.


19:11

Allereerste Nederlands vrouwenelftal vormt erehaag op Wembley

De speelsters van het allereerste officiële Nederlands elftal zijn aanwezig op Wembley bij het belangrijke Nations League-duel tussen Oranje en Engeland. Samen met hun Engelse generatiegenoten vormt de lichting van 1973 een erehaag als de huidige internationals van beide landen het veld betreden.


Zowel de Engelse als Nederlandse bond erkende de nationale vrouwenploegen lange tijd niet officieel. De FA was in 1972 net een jaartje eerder dan de KNVB. De eerste interland van Oranje was in november 1973 in en tegen Engeland. Ter ere van het vijftigjarige jubileum zijn de oud-internationals van beide ploegen aanwezig op Wembley.

Voor aanvang van het duel, dat om 20.45 uur begint, staan de aanwezigen in het stadion ook nog stil bij het overlijden van de voormalige Engelse bondscoach Terry Venables. De ruim 75.000 fans worden gevraagd te klappen voor de vorige week overleden Venables (80), die de Engelse mannenploeg in 1996 naar de halve finale van het EK in eigen land leidde. De ‘Lionesses’ spelen tegen Oranje met een rouwband.


18:20

Engelse voetbalsters al 18 jaar ongeslagen in eigen land

De voetbalsters van Engeland leunen in het cruciale Nations League-duel met Oranje op een zeer lange reeks thuiswedstrijden zonder nederlaag. In 2005 verloren de ‘Lionesses’ voor het laatst een officieel duel in eigen land, op het EK tegen Zweden (0-1). Daarna wonnen de Engelsen 43 officiële thuisduels en speelden 7 keer gelijk.

Op Wembley, waar vanaf 20.45 uur zeker 75.000 fans zullen proberen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman naar een broodnodige zege te schreeuwen, won de regerend Europees kampioen de laatste vier duels. Duitsland was in 2019 in een oefenduel de laatste die met een zege vertrok van Wembley.

Er zaten telkens 90.000 fans op de tribunes toen de Engelsen in het iconische stadion wonnen van Duitsland (EK-finale 2022), toenmalig wereldkampioen Verenigde Staten (oefenwedstrijd in 2022) en Brazilië (Finalissima-toernooi dit jaar). Het duel met Oranje wordt de tiende keer dat de verliezend WK-finalist op Wembley speelt.

Maar als Oranje een keer een goede kans heeft om te verrassen, is het wel nu. Onder leiding van Wiegman verloor Engeland drie van de laatste vijf duels, waaronder het eerste onderlinge Nations League-duel van september in Utrecht (2-1). In augustus was Spanje te sterk in de finale van het WK. Eind oktober volgde een verrassende nederlaag in en tegen België. Tussendoor werd op eigen veld wel gewonnen van Schotland en België.

Engeland moet vrijdagavond van Oranje winnen om kans te houden op de Olympische Spelen. Nederland leidt de groep met negen punten, Engeland staat derde met zes punten. Alleen de groepswinnaar kan zich nog plaatsen voor ‘Parijs 2024’.

REUTERS
© REUTERS

18:13

Koude avond in Londen

Ook in Londen is het flink koud. Momenteel is het nog 2 graden, maar de temperatuur zakt vanavond nog onder het vriespunt. De speelsters en 75.000 supporters op Wembley kunnen hun handschoenen dus maar beten meenemen om een beetje warm te blijven.


16:50

Beth Mead tegen Vivianne Miedema

Beth Mead en Vivianne Miedema staan vanavond voor het eerst tegenover elkaar als tegenstanders. De partners en teamgenoten bij Arsenal zijn de enige twee speelsters in de FA Women’s Super League met minimaal 100 goals en assists achter hun naam.


Mead staat mogelijk al in de basis bij Engeland nadat ze afgelopen weekend twee keer scoorde voor Arsenal. Miedema is nog iets minder ver na haar kruisbandblessure en zal waarschijnlijk maximaal twintig minuten spelen als de wedstrijd daarom vraagt.


16:23

Leeuwinnen maken rondje om Wembley

Over een paar uur lopen hier 75.000 toeschouwers, maar nu is het nog rustig rond Wembley. De speelsters van Oranje maakten daar gebruik van. Ze liepen zojuist nog even een rondje om het stadion om de benen nog even te strekken en even weg te zijn uit het hotel.15:27

Vivianne Miedema: ‘Ik heb twee keer verloren op Wembley. Drie keer is scheepsrecht, toch?’

Vivianne Miedema hoopt vrijdag op Wembley een rol van betekenis te kunnen spelen bij Oranje, zo vertelt ze in haar column. ,,Ik heb daar twee keer eerder gespeeld toen er zo’n 40.000 mensen zaten. Twee keer de FA Cup-finale tegen Chelsea verloren. Drie keer is scheepsrecht, toch?”

15:22

Leeuwinnen op Wembley klaar voor grootste interland in tijden

Op een volgepakt Wembley kunnen de Oranje Leeuwinnen vanavond een gigantische stap zetten naar groepswinst in de Nations League en dus naar de Olympische Spelen. Sarina Wiegman en haar Lionesses mogen op hun beurt niet verzaken. Een verhaal vanuit de iconische voetbaltempel in Londen. ,,Engeland heeft het mes op de strot, zij móéten.”
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *