Rechter: onschendbaarheid geldt niet voor Trump in zaak rondom verkiezingsinmenging | Buitenland

[ad_1]

Trump wordt ervan verdacht zijn verkiezingsverlies van 2020 ongedaan te willen maken. Hij was toen nog president en zou dus immuniteit genieten, waardoor vervolging tegen hem onmogelijk wordt, redeneerden zijn advocaten in oktober.

Hoewel in de Grondwet staat dat een zittende president niet strafrechtelijk vervolgd kan worden, heeft Trump daar volgens Chutkan geen recht op, omdat hij het land niet meer regeert. “Welke immuniteit een zittende president ook geniet, die positie levert geen levenslange ‘verlaat de gevangenis zonder’-kaart op”, zei de rechter. “Hoewel de vervolging van een voormalige president ongekend is, zijn de beschuldigingen dat een president deze misdaden heeft gepleegd dat ook.”

Trump zal op 4 maart voor een jury verschijnen om de aanklachten onder ogen te zien. Volgens de New York Times Trump is in beroep gegaan in de hoop de zaak uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen van 2024. Zijn advocaten zouden zelfs opzettelijk gedoemde moties indienen om de zaak uit te stellen.

Het is voor de oud-president de tweede keer in enkele dagen tijd dat een rechter oordeelt dat hij in een rechtszaak geen beroep kan doen op zijn presidentiële immuniteit. Vrijdag oordeelde het Hof van Beroep dat Trump ook aangeklaagd kan worden in de zaak rond de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

In dat geval willen verschillende politieagenten en leden van het Amerikaanse Congres financiële compensatie voor de psychologische en fysieke schade die zij tijdens de storm hebben opgelopen door de aanhangers van Trump. Bij de rellen kwamen vijf mensen om het leven en raakten ongeveer 150 politieagenten gewond.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *