Student Johannes (24) bouwde het Academiegebouw van Groningen in Lego: ‘Fascinerend om het te zien groeien’



Student Johannes Bey heeft het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen nagebouwd met 70.000 Legoblokjes. Even was zijn Lego-versie te zien. “Dit is het grootste dat ik ooit heb gebouwd.”

Hij kreeg zijn eerste Legoblokjes toen hij drie of vier jaar oud was en Johannes Bey (24) was er meteen door gefascineerd. Hij kon geen genoeg krijgen van de bouwstenen en figuren en bouwde complete sets aan de hand van instructieboekjes, maar dat plezier raakte hij op den duur kwijt. Vanaf zijn tiende bouwde hij alleen zijn eigen creaties.

Het laatste kunstje is voorlopig het Academiegebouw in Groningen, het ruim honderd jaar oude hoofdgebouw van de universiteit waar hij Europese Cultuur studeerde. Om de diploma-uitreiking donderdag extra feestelijk te maken had Johannes niet alleen zijn ouders en vrienden uitgenodigd: hij had ook zijn Academiegebouw in Lego voor een paar uurtjes langsgebracht.

‘Indrukwekkend, echt prachtig’

Het bouwwerk van 70.000 Legoblokjes stond enkele uren op een tafel in het echte Academiegebouw en werd lovend ontvangen.

Johannes reageert eerder bescheiden op alle aandacht die zijn gebouw genereert. “Mensen vonden het leuk”, zegt hij. Om veiligheidsredenen verliet hij het mini-academiegebouw aan de universiteit niet, maar nam het in delen mee naar Duitsland, waar hij in de stad Meissen woont.

De schoonheid van het Academiegebouw

Ongeveer vijf jaar geleden kwam hij in Groningen studeren en werd op slag verliefd op de schoonheid van het Academiegebouw. “Welke brochure of website van de universiteit je ook ziet, het Academiegebouw springt altijd in het oog.” Daarom wilde hij het in Lego maken.

Hij begon vier en een half jaar geleden met ontwerpen via Lego’s Digital Designer-programma. “De ramen van het gebouw gaven mij het kader van het totaalbeeld”, zegt hij, terwijl hij berekent hoeveel ramen het hele gebouw heeft.

70.000 stenen, een paar honderd uur in vier en een half jaar

Vervolgens kocht hij de 70.000 benodigde Legoblokjes bij zo’n 15 verschillende online winkels en daarna begon het bouwen, thuis aan tafel. Hij bouwde uren, dagen, weken, jaren. De trappen, de ramen, de muren, de daken en natuurlijk het torentje. Hij schat dat de hele klus hem ongeveer 400 tot 600 uur kostte.

Hij had er plezier in, zegt hij. “Het is een puzzel om te ontdekken wat werkt en wat niet. Het is geweldig om te zien hoe het gebouw blijft groeien. Lego is zo fascinerend.”

Gaat de Rijksuniversiteit Groningen het kopen?

Hij is nooit gestopt met het spelen van Lego, zelfs niet tijdens zijn adolescentie. Hij bouwde de kathedraal van zijn geboortestad Meissen na en besteedde al zijn zakgeld aan Lego-onderdelen. Het Groningse Academiegebouw is het grootste project dat hij voltooide, waarvoor zijn moeder 3.500 euro aan Legoblokjes betaalde. Een nieuw plan heeft hij nog niet.

Legomuseum Grootegast

Hoewel zijn Academiegebouw inmiddels in Duitsland thuis staat, heeft Johannes goede hoop dat de RUG zijn Legogebouw koopt. “Misschien doen ze een goed bod.”

Een woordvoerder van de RUG kan hierover niet zomaar iets beloven. Legobouwer, verzamelaar en oprichter Richard Topelen (43) van het Leg(i)o Museum in Grootegast zou het Academiegebouw van Johannes zeker in zijn museum willen hebben. “Het ziet er prachtig uit, hij heeft die gedetailleerde bouwstijl zo nauwkeurig nagebootst.”

Topelen prijst de creativiteit van Johannes. “Dat zie ik terug in zijn gebruik van de Legoblokjes. Hij gaat van twee noppen naar één noppen en daar zet hij dan een clipje op als sieraad. Heel getalenteerd.”

Volgens Topelen zou het Academiegebouw goed passen bij andere Lego-constructies in het Grootegastmuseum, zoals het Stadhuis van Groningen en het Centraal Station. De kracht van Lego gaat nooit verloren, zegt Topelen: “Je kunt bouwen wat je wilt. De enige beperking is de hoeveelheid stenen en je eigen creativiteit.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *